Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Крумов – за импровизацията, откровеността и свободата

| обновено на 23.05.20 в 08:04
Снимка: © Daniil Rabovsky

Един от най-талантливите ни джаз китаристи е завършил музикалното си образование в Холандия. Там преоткрива своите български корени, там живее и работи. Казва, че най-ценното,което е научил в Prince Claus Conservatorium – Грьонинген, е да бъде истински когато изразява себе си чрез изкуството. Свири „стандартен джаз”, своя авторска музика, участва в различни проекти – от концерти за деца до произведения за хор и симфоничен оркестър със соло китара.

Роден е в Свищов. Баща му, който си отива рано от този свят, свирел на саксофон и тромпет, дядо му бил талантлив танцьор, прадядо му – много добър кавалджия. Започва да учи музика на 6, а с китарата е от 14-годишен. След Търговската гимназия продължава в Стопанската академия в родния си град, но скоро разбира, че това не е неговия път и решава да следва таланта си. „Имам сериозен опит като кръчмарски музикант – казва той. – Преминал съм през всички стилове – от поп и рок, до евъргрийни и кючеци. А българския фолклор обикнах като ученик, в школа за народни танци.” През 2001 г. е приет в Berklee College of Music, оттам го отличават и с награда за най-добра композиция, но средствата, с които разполага, не са достатъчни за обучение в САЩ.

Впоследствие попаднах в Холандиячудесна възможност, защото консерваторията в Грьонинген работеше по американска програма с преподаватели (действащи джаз музиканти) от Щатите – разказва Людмил. – Точно това исках – да уча джаз. Преподавателите в Грьонинген ни накараха да се замислим кои сме, къде са корените ни. Учеха ни да бъдем откровени, истински. Вгледах се в личната си история. Независимо, че изучавах задълбочено джаза, моите корени бяха други. Тогава влезе в действие и опитът от танцовата школа, и интересът ми към нашите неравноделни размери и импровизацията. Продължих с магистратура в CODARTS – Ротердам, темата беше смесването на джаз и народна музика. В Холандия се учи цялата традицияот самото възникване на джаза до най-съвременните му проявления. Реших да подходя по същия начин към изпълнителите в нашата народна музика, както и да изучавам развитието на всеки български народен инструмент поотделно.

И понеже говорех за откровеност – за мен повече стилове не съществуват. Разбира се, ако трябва да следвам някакви изисквания, мога да го направя, но в авторската си музика включвам и джаз, и български фолклор, и елементи от класиката. Отново подчертавам – импровизацията е много важна за мен, а в българската народна музика тя е съществен елемент.

Китаристът споделя, че новият му „български проект” се очертава като много специален. Всичко започва през март т.г. Людмил идва в България за концерт с „Джазаница” – проект на барабаниста Боби Петров. Решава да адаптира свои оркестрови пиеси, които да представи заедно с любимите си български музиканти, негови състуденти от Холандия – Боби и Мишо Иванов (контрабас). В групата кани също Живко Василев (кавал) и гъдуларя Пейо Пеев, от когото е научил много за народната ни музика. Пейо е невероятен импровизатор. Изцежда от гъдулката всичко, направо ти вади душата като го слушаш – казва Людмил.

Музиката, която се получава от това преплитане на личности и традиции, е близка до българския фолклор, но и до джаза. В нея няма „стилова формалност”, което ѝ дава различна енергия. Противно на общоприетите схващания, Людмил е убеден, че свобода в импровизацията няма. Тайната е в доброто владеене на материята и „богатия речник“. Добрият импровизатор е като жонгльор – колкото повече елементи включва, толкова по-добра импровизация се получава. Разбира се, имаш пълната свобода да избереш какво да включиш и как да реагираш на това, което правят колегите ти на сцената.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05