Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешественикът Иван Панкев: Колкото по-малко имаш, толкова си по-свободен

13
На Слоуп Пойнт – най-южната точка на Южния остров на Нова Зеландия

От няколко години Иван Панкев прекарва част от времето си, обикаляйки света. Това, което види и научи, разказва в текстове и снимки в своя блог. Пътешественикът, известен в глобалната мрежа като Johnnie B. Goode, е посетил над 30 страни.

Обича да пътува на автостоп. Убеден е, че гледната точка на стопаджията е по-различна от тази на традиционния турист. На въпроса колко луд трябва да си, за да тръгнеш по света на автостоп, отговаря с чаровната си усмивка:

Аз в България не бях пътувал на стоп. Когато през 2012 г. отидохме с приятелката ми в Аржентина за първото ми голямо пътешествие, реших, че ще пътуваме така. Беше странно. Изправяхме се край пътя, срам ни беше да вдигнем палец. Но нещата тръгнаха. Най-голямото ми пътуване на стоп беше 5 месеца от Турция до Иран и обратно. Обичам да пътувам така заради срещите, които се случват. С кола под наем и обществен транспорт нямаш такъв досег с местните, ти си турист. А когато пътуваш на стоп, малко или много си един от тях.

Това му помага и да „превключва“ между културите:

Когато пътуваш на стоп, спиш на палатка, си по-отворен към чуждата култура. Бързо научаваш, кое не е подходящо да се прави. Например, в Иран доста бързо ми обясниха, че там да вдигнеш палец, е равнозначно на нашия среден пръст и така не се стопира.

Мостът на 33-те арки, Исфахан, Иран

Най-запомнящата се среща през тези пътувания му се случва точно в Иран:

Беше фрапантен пример за иранското гостоприемство. На стоп ме взе възрастен човек, който караше цистерна. Казах му: „Остави ме там, където отиваш. Аз съм с палатка, ще остана да спя там или ще продължа“. Той обаче ме покани у дома. Къщата представляваше бетонна кутийка на средата на нещо като полупустиня. Вечеряхме, каквото имаше. После каза: „Хайде да лягаме“. Помислих, че всички ще легнем на земята – там нямат легла. На земята също се яде. Това не е признак на бедност (предполагам, че оттам е и в България традицията, когато влизаш в къща, да си събуваш обувките – никой не обича да му газят масата с обувки). Но човекът с жена си и двете си деца легнаха да спят навън и ми оставиха цялата къща с климатик.

Неочаквана среща в азербайджанската столица Баку – с двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева

Много красиви места е виждал Иван по света, но това, което се врязва най-дълбоко в съзнанието му, са водопадите Игуасу в Аржентина. Беше краят на зимата – началото на лятото. Имаше пълноводие. Гледката ме остави без дъх, спомня си той.

На връх Казбек (5047 м.), Грузия

Но ако става дума за вкусна храна и хубав алкохол, съветва – посетете Грузия! Спомня си едно пътуване на стоп там, когато го качват в 8 ч. сутринта. След половин час спират колата и казват: „Тук трябва да изпием половин литър водка“. А пътуващите са трима. Шофьорът благоразумно се отказва и на останалите двама им се налага да изпият този половин литър, за да продължат.

Езерата Корулди, Грузия

Всяка страна има свои нрави, смее се Иван и осъзнаваш, че за всяка от тях пази кътче в сърцето си. Но може би най-голямата му слабост остава Южна Америка – неоправдано слабо популярна за българите дестинация. А перлата там за него е Еквадор. Това е едно от скритите богатства на Южна Америка. Малка страна с дружелюбни хора. В нея има всичко – върхове над 6 000 м, плажове, джунгла, казва Иван.

Храмът на слънцето в Ингапирка, Еквадор

Откровен е, че пътешествията и срещите с различните култури му помагат да надгражда себе си като личност:

Първо, промениха възгледите ми за това, какво му е нужно на човек. Когато 4-5 месеца пътуваш само с багажа, който носиш на гръб, осъзнаваш, че колкото по-малко имаш, си по-свободен, по-малко ти тежи. Оттогава се стремя да не се затрупвам с вещи. Другото е, че когато обикаля, човек се убеждава, че навсякъде хората са еднакви, независимо колко различни изглеждат. Имам предвид, че са еднакви техните желания и стремежи. Всеки иска сигурна работа или доходи, да живее спокойно, да отгледа децата си. По-космополитен става човек, учи се да приема хората с техните различия. Смятам, че е хубаво младите хора да пътуват. Така те виждат какво има по света и по-добре разбират какво искат от живота.

Снимки: © Johnnie B. Goode



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38