Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детски хор от Русе спечели медали и вниманието на публиката в Италия

Снимка: seghizzi.it

Русенският хор "Св. Георги Победоносец" успешно завърши 25-тия си концертен сезон с участието си в хоров конкурс "Seghizzi", в италианския град Гориция. Петдесет и осмото издание на форума се проведе в няколко различни категории, а българският хор се представи отлично в категорията за фолклорни обработки и традиционни песни, както и в категорията за ново съвременно произведение.

За своите изпълнения хор "Св. Георги Победоносец" бе награден от 8-членно международно жури със златен и два бронзови медала, а също и със специалната награда "Поезия в музиката" за цялостно представяне.

Международният хоров конкурс се състоя в края на юли, като в него взеха участие подбрани хорове от Италия, Испания, Украйна, Полша, Австрия, Канада, Индонезия, Филипините, Япония, както и българският хор от Русе.Диригент и основател на хора е Мина Драганова-Влайкова, а в репертоара му са включени възрожденски, патриотични песни, православни песнопения, фолклорни обработки и образци на световната хорова музика.

Още от категорията

„Летящите номади“

Новият проект „Синтезис“ – записан сред тишината на природата

Новият аудио-визуален проект на „Летящите номади“, представени от Даниел и Кристина Ангелови, се нарича „Синтезис“ и е посветен на природата и деликатния ѝ баланс с човечеството. Мястото, което са избрали за заснемане на първия..

публикувано на 22.10.20 в 12:08

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално..

публикувано на 21.10.20 в 11:15

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската..

публикувано на 15.10.20 в 07:35