Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с най-голямата награда на „Златна мебел“ в Турция

Снимка: nufi-kotel.com

За пореден път учениците и техните преподаватели защитиха своя висок професионализъм на международен форум в Турция. Това е заслужен атестат за първото у нас и на Балканите училище за традиционно изкуство, което вече има над 50-годишна история. За успеха на своите възпитаници споделя с гордост г-жа Мария Градешлиева, директор на НУФИ – Котел:

Преди броени дни се завърнахме от участие на представителна група от 20 танцьори и 8 музиканта на седмото издание на Международния фестивал и конкурс „Златна мебел“ в град Инегьол, Турция. Оценяваше международно жури, в което имаше представители на 10 държави. Взехме най-голямата награда „Златна мебел“ и за трети път покорихме турските сцени. Да припомним, че през 2016 г. оркестърът и хорът при училището получиха „Гранд При“ на конкурс в Истанбул, а през 2018 г. наши възпитаници станаха носители на наградата „Алтън карагьоз“ от едноименния международен фестивал в  гр. Бурса. Тази година на „Златна мебел“ след нас се класираха групите на Грузия и Украйна, които бяха много добри, буквално летяха по сцената. Това е високо признание и за нашите преподаватели хореографи: Дончо Кисьов, Константин Константинов, Мирослав Василев, които с общи усилия подготвиха състава. Ръководителят на оркестъра Тодор Петров се погрижи музиката да е на ниво когато се свири на живо, настроението на целия спектакъл е друго. Янка Дочева нашият мениджър, беше член на международното жури. На такива фестивали се създават много приятелства, раждат се професионални идеи. Заедно с група от Македония планираме да направим танцов семинар на разменни начала, което в нашето училище не е правено досега. Искам да благодаря на Дружеството на българските изселници Балгьоч в Инегьол, които бяха през цялото време при нас и ни подкрепяха ежечасно. С тях също имаме общи творчески планове. Благодаря на Сейхан Юзгюр, който ни съдейства да получим поканата, на нашия гид. Този успех е общ.Фолклорното училище в Котел ежегодно провежда националните конкурси „Песенна дъга над Кутев“ (за традиционна музика) и „Златна гега“ (за народни танци). Нови идеи ще разнообразят и обогатят програмите им.

Имаме идея „Златна гега“ да се превърне в международен конкурс. Засега са постъпили заявки за участие на групи от Сърбия и Турция. Друго ново е, че спечелихме голям проект и той вече е в ход реновираме сградата на училището и ще строим многофункционална спортна зала. При полагане на първата копка при нас беше министърът на културата Боил Банов. В срещата с него споделих идеята в нашето училище да се обучават деца от Балканските държави. Той хареса идеята и каза, че ще съдейства. По-късно кметът на гр. Котел я е споделил и с министър-председателя  Бойко Борисов, който е обещал пълно съдействие. Скоро ще се поздравим с първото Балканско училище за фолклор в Котел. Надявам се моята дългогодишна мечта да се реализира ако не тази година, дано да е следващата. Нашият фолклор се преплита и в песни, и в танци, и в ритъм със съседните нам държави. Друго ново около нас е, че ще открием с концертна програма петото издание на фолклорния конкурс „Приморска перла“ – Приморско, по покана на директора му Стойко Стойков. На 6 септември ще имаме концерт на театралната сцена в Приморско. Г-жа Янка Дочева работи по проект за наше участие в Япония през 2020 г., вероятно ще имаме удоволствието да участваме и на международен фестивал в Италия. Напоследък постоянно печелим международни конкурси и с увереност можем да кажем, че обучението в училището ни е на високо професионално ниво.

Още от категорията

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят..

публикувано на 19.09.20 в 15:25

Предания и поверия на Кръстовден

На 14 септември Българската православна църква отбелязва един от големите празници в своя календар – Кръстовден. Това е единият от четирите дни в годината, когато миряните могат да се поклонят пред Христовия кръст. Останалите са в третата неделя от..

публикувано на 14.09.20 в 00:35

Народни танци от цялата страна ще повишат градуса в Поморие

За единадесета поредна година днес в Поморие ще се проведе  Фестивалът на клубовете за народни танци “Хоро край поморийския бряг” . Пъстри хора в морския град ще извият 470 участници от  19 клуба от цялата страна . За това съобщава БНР Бургас...

публикувано на 12.09.20 в 10:19