Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с най-голямата награда на „Златна мебел“ в Турция

Снимка: nufi-kotel.com

За пореден път учениците и техните преподаватели защитиха своя висок професионализъм на международен форум в Турция. Това е заслужен атестат за първото у нас и на Балканите училище за традиционно изкуство, което вече има над 50-годишна история. За успеха на своите възпитаници споделя с гордост г-жа Мария Градешлиева, директор на НУФИ – Котел:

Преди броени дни се завърнахме от участие на представителна група от 20 танцьори и 8 музиканта на седмото издание на Международния фестивал и конкурс „Златна мебел“ в град Инегьол, Турция. Оценяваше международно жури, в което имаше представители на 10 държави. Взехме най-голямата награда „Златна мебел“ и за трети път покорихме турските сцени. Да припомним, че през 2016 г. оркестърът и хорът при училището получиха „Гранд При“ на конкурс в Истанбул, а през 2018 г. наши възпитаници станаха носители на наградата „Алтън карагьоз“ от едноименния международен фестивал в  гр. Бурса. Тази година на „Златна мебел“ след нас се класираха групите на Грузия и Украйна, които бяха много добри, буквално летяха по сцената. Това е високо признание и за нашите преподаватели хореографи: Дончо Кисьов, Константин Константинов, Мирослав Василев, които с общи усилия подготвиха състава. Ръководителят на оркестъра Тодор Петров се погрижи музиката да е на ниво когато се свири на живо, настроението на целия спектакъл е друго. Янка Дочева нашият мениджър, беше член на международното жури. На такива фестивали се създават много приятелства, раждат се професионални идеи. Заедно с група от Македония планираме да направим танцов семинар на разменни начала, което в нашето училище не е правено досега. Искам да благодаря на Дружеството на българските изселници Балгьоч в Инегьол, които бяха през цялото време при нас и ни подкрепяха ежечасно. С тях също имаме общи творчески планове. Благодаря на Сейхан Юзгюр, който ни съдейства да получим поканата, на нашия гид. Този успех е общ.



Фолклорното училище в Котел ежегодно провежда националните конкурси „Песенна дъга над Кутев“ (за традиционна музика) и „Златна гега“ (за народни танци). Нови идеи ще разнообразят и обогатят програмите им.

Имаме идея „Златна гега“ да се превърне в международен конкурс. Засега са постъпили заявки за участие на групи от Сърбия и Турция. Друго ново е, че спечелихме голям проект и той вече е в ход реновираме сградата на училището и ще строим многофункционална спортна зала. При полагане на първата копка при нас беше министърът на културата Боил Банов. В срещата с него споделих идеята в нашето училище да се обучават деца от Балканските държави. Той хареса идеята и каза, че ще съдейства. По-късно кметът на гр. Котел я е споделил и с министър-председателя  Бойко Борисов, който е обещал пълно съдействие. Скоро ще се поздравим с първото Балканско училище за фолклор в Котел. Надявам се моята дългогодишна мечта да се реализира ако не тази година, дано да е следващата. Нашият фолклор се преплита и в песни, и в танци, и в ритъм със съседните нам държави. Друго ново около нас е, че ще открием с концертна програма петото издание на фолклорния конкурс „Приморска перла“ – Приморско, по покана на директора му Стойко Стойков. На 6 септември ще имаме концерт на театралната сцена в Приморско. Г-жа Янка Дочева работи по проект за наше участие в Япония през 2020 г., вероятно ще имаме удоволствието да участваме и на международен фестивал в Италия. Напоследък постоянно печелим международни конкурси и с увереност можем да кажем, че обучението в училището ни е на високо професионално ниво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37