Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градското градинарство става привлекателен елемент в живота на модерния човек

Неограничена свобода и хора, които са готови да експериментират, без страх, че ще сгрешат – така накратко можем да обясним спокойствието и хармонията, които се долавят на територията на споделената градина в софийския квартал „Дружба“. Намира се в близост до една от най-натоварените пътни артерии и граничи със складови и търговски бази на изхода на столицата. Въпреки това градината се е превърнала в малък оазис, в който човек е свободен да прекара неограничено време и да се отърси от монотонния ритъм на делника. Тук той се отдалечава от всяка суета в общуването и се чувства като творец и откривател на нови умения и знания. Дори самото название – споделени „Градини за Дружба“, преобръща представата ни за комплекса от стари панелни блокове, в място за общуване, взаимопомощ и приятелство – неща, за каквито силно жадува съвременният българин. В градското стопанство липсва комерсиална цел – не се печели, освен социален капитал, а в нашето модерно общество той е изключително важен – казва Никола Бончев, млад човек от София, по чиято инициатива е възникнала градината:


Може би най-важното е, че хората идват и се социализират, върху пространство, което е свободно, отдадено за техните нужди. Всеки е добре дошъл – тук не се изисква хората да консумират, да харчат пари за нещо, те трябва просто да дойдат и да участват. Градското градинарство не е насочено към осигуряването на чиста храна, то много повече е свързано със социалната нишка, която за съжаление няма къде да се развива в чист вид в големия град. Радвам се на всеки новодошъл в градината. Много малко необработена земя вече е останала при нас, но щом има желание, ще се намери и място. Лично моята причина да се захвана с организацията на споделената градина се крие в изключително тежките ми и бедни студентски години навремето. След като се прибрах в България от Австрия, където се дипломирах, реших, че задължително ще намеря у нас пространство, където да отглеждам храна за себе си, с цел да не оставя никога семейството си да гладува. Разбрах, че в България подобна градина не съществува.




Съвсем случайно се свързах с приятел, който ми предложи да обработвам междублоково пространство в район „Надежда“. Така започна всичко. Разработихме го с помощта на 12 доброволци. Част от тях все още са в нашия колектив и сме добри приятели. Това беше преди 7-8 години. През 2015 г. получихме възможността да дойдем на терена, на който сега се намираме в кв. „Дружба“. Специалисти по почвите от БАН ни направиха огромна услуга, като изследваха състава на почвата. Оказа се, че земята ни е чиста и много добра за отглеждане на храна. Ние изобщо не искаме да се конкурираме със земеделските производители, които произвеждат, за да издържат семействата си. Ние обработваме земята само като наше хоби и за разнообразие.




СнимкаВ България, за моя огромна радост, имаме неограничена свобода, която ние дори не знаем как да използваме – казва още Никола. Той вижда, че идеята му е последвана и от други хора в София и въпреки трудностите, броят на този род градини расте. Градското градинарство създава самочувствие у хората, че те са движещата сила, която може успешно да се самоорганизира и да взима важните решения. В „Градини за Дружба“ скоро броят на градинарите ще достигне 50 и всеки е дошъл със свой личен мотив за работа. Даниела Йорданова е на 35 години и за нея това е добро място да се учи и експериментира в отглеждането на растения:

Тук научих за пермакултурата, за биодинамичното земеделие. След време ще живея в къща с двор и тук е удобно място да се упражнявам, преди да имам собствен двор. Отделно имаме родителски кооператив и аз готвя за децата, които участват. Използвам тиквички, домати и всякакви зеленчуци, които съм отгледала в градината. Освен това водя детето си в градината, докато работя. Важно е то да вижда откъде идва храната, пък и връзката със земята е нещо много полезно. Удоволствието да си откъснеш и да изядеш нещо от градината е незаменимо.

Снимки: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Чобанова оглави Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова официално оглави постоянното представителство на Европейската комисия в България. Последният пълноправен ръководител на тази позиция беше Огнян Златев, който заемаше поста до средата на 2019 г. От 2016 до 2021 г. Чобанова е..

публикувано на 19.03.24 в 00:25

Слаби валежи от дъжд и захлаждане във вторник

Във вторник , 19 март, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува..

публикувано на 18.03.24 в 20:10

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00