Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След успехите си в Холивуд Антони Христов подготвя свои последователи у нас

Все още не са много българите, участвали в създаването на касови продукции в Меката на киното – Холивуд. Един от тях несъмнено е Антони Христов, чието име е записано редом със създателите на едни от най-популярните съвременни анимационни филми. Като художествен директор на световноизвестното днес студио „Pixar“ в продължение на осемнадесет години Христов дава воля на своето въображение и измисля някои от най-популярните съвременни анимационни герои – всички морски обитатели във филма „Търсенето на Немо“, любимите на милиони деца по света персонажи от поредицата „Колите“, роботът от фантастичния филм „Уоли“ и др.

Преди да се потопи в магичния свят на анимацията, животът на Антони е изпълнен с приключения. През 1981 година решава да напусне България без ясна цел къде да отиде и какво ще му се случи. Както сам споделя днес, прави го „от хулигански подбуди“. Пресича границата с Югославия, преминава през бежански лагер и попада в Австрия. След шестмесечен престой там заминава за САЩ. Следват дълги години работа в хотели и ресторанти за бързо хранене, както и в малки рекламни студия. Талантът на българина е забелязан и той се възползва от възможността да бъде сътрудник в студията на „Дисни“, където една от първите му задачи е да опростява и изчиства някои от рисунките. Впоследствие попада и в студиото на „Pixar“, тогава все още малка и неизвестна компания. Преди 18 години в нея работят около 200 души, а днес те са 1400.

Нямах понятие, че в Щатите мога да се издържам с рисуване, но лека-полека, като се запознах със средата, разбрах, че е възможно. Във всяка една професия, особено за по-високите ѝ позиции, по-скоро се разчита на познанства и контакти. Трябва да имаш хора, които те познават, знаят за таланта ти. Особено важно е да можеш да ги увериш, че могат да разчитат на теб, че си сговорен, можеш да се сработваш с другите.

Едно от най-важните неща в процеса на създаването на дадена анимация е рисуването на героите. Но за всеки от нас винаги е било интересно какво провокира аниматора да вмени на този или онзи персонаж съответната роля:

Историята, която разказваш, е най-важната и тя диктува героите – споделя Антони Христов. Това, което ние правим в живота си, нашите дейности и действия, показват на света личния ни характер. Кои сме, как ще постъпим в дадена ситуация и т. н. Затова ситуацията е тази, която ражда героя.

Що се отнася до вдъхновението, то може да се роди от абсолютно всичко преживяно, видяно или почувствано – допълва Христов.

Когато прочетеш историята за таланта и упоритата работа на един българин, достигнал до едно от най-реномираните анимационни студия, се питаш дали някога му е хрумвало да се отдели и да създаде свое студио. Отговорът може би ще ви изненада:

Не, това не ми е било интересно. Вече се промениха времената, както и аз самият. Станах на такава възраст, когато вече искам да оставя и нещо след себе си, което е различно. Ако човек иска да направи нещо подобно, трябва да го направи по-рано в живота си. Затова не съм мислил да създавам собствено студио и филми.

След близо две десетилетия на върха на световната анимация, днес Антони отново живее в България, защото никога не е мислел, че ще остане завинаги зад Океана. Пътят му назад към родината обаче отнема няколко години. През 2010 година създава и сам преподава в център за обучение по дигитални изкуства в Рим. А в момента поставя основите на академия за дигитално-визуални изкуства в София с амбицията да открие талантливи млади хора, които да мотивира да останат в родината. Освен умения в редица нови професии в перспективни индустрии, цел на обучението ще бъде и подготовката за работав екип, тъй като според Антони Христов българинът е прекален индивидуалист. Това не е непременно лоша черта, но за да имаме успешна индустрия и да се развиваме, трябва да сме максимално организирани и отворени за работа заедно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25