Да правиш кино с мобилен телефон е възможно

Възможностите на съвременните мобилни телефони са все по-големи, а идеите, които можем да реализираме с тях – все по-мащабни. За това свидетелства и конкурсът за филми, заснети със смартфон - Huawei Smartphone Film Festival.

Първа награда спечели екипът, създал 10-минутния „Любовен час“. Филмът, по сценарий на Людмила Йорданова, разказва романтичната история на един сомнамбул, открил своята сродна душа насън. В ролята на режисьор и оператор на филма се превъплъщава журналистът Слави Ангелов, а монтажът е на Методи Андонов. Филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов спечели второ място и се отличи като най-забавния от конкурсната програма. Според сценариста, историята е вдъхновена от американските комедии от 90-те. Трето място спечели филмът „Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпреварата - Лидия Юлианова, която е едва на 18 години. Специалната награда бе присъдена на стоп моушън анимацията „Връх“, чието заснемане, според автор ѝ Стефан Войводов, е отнело по 12 часа всеки ден в продължение на месец.

В хода на конкурса 5-членно жури избра 11 финалиста, които получиха смартфон и един месец да реализират идеята си. Във втория етап беше представянето на продукциите и определянето на победителите.


Още от категорията

Картините на Хейди Ефрат − среща между студения пейзаж на Севера и слънцето на България

„Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорности. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро” – думите са на финландската..

публикувано на 10.12.19 в 12:27

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere , в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“ , обгърната от упойващия аромат на български..

публикувано на 08.12.19 в 07:30

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30