Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летeн фестивал във Видин привлича стотици млади и предприемчиви българи

Снимка: thebridgefestival

Приключи вече 10-то издание на тинейджърския фестивал на изкуствата „The Bridge fest“, провеждан в град Видин, в близост до историческата крепост „Баба Вида“ на брега на Дунав. Дори самите организатори останали учудени от високото участие тази година. Всички места за творческите работилници във фестивалното градче са били запълнени от над 400 младежи на възраст между 16 и 21 години. Работилниците са били над 20, специализирани за театър, за кино, за китара, за барабани, за актьорско майсторство и режисура на документални филми. Фестивалът е привлякъл и много деца и младежи от всички краища на страната. Впечатленията си от него пред Радио България споделиха София и Радостин брат и сестра на 21 години от София, които заминали за Видин като доброволци, за да помогнат в подготовката и провеждането на младежкото събитие.

Радостин определя участието си в „The Bridge Fest“ като много ползотворно и вдъхновяващо за бъдещото развитие на младия човек преживяване. Той е студент в специалността Културология на Софийския университет, възпитаник на Първа английска гимназия в София. Интересува се от музика и добре свири на китара.

Там имаше много работа за нас – доброволците, разнасяхме храна и вода за участниците, а температурите там са много високи. Ние бяхме 25 доброволци, които бяхме заедно през цялото време. Имахме голямо доверие и спойка между нас. Без предварителна подготовка, ние заработихме като екип още в първите дни там. Подготвяхме терена за фестивала, строяхме палатки и различни съоръжения, работата беше натоварваща, но пък с много шеги и смях, времето мина неусетно. Всеки помагаше с каквото може, разделения на работата на мъжко-женска там няма. Иска се само желание и мотивация и всеки е добре дошъл. На такова място всички сме като едно голямо семейство. Има организатори, които раздават задачите, но всичко става под формата на молба, а ние се чувствахме доволни, че можем да услужим.

София е участвала и в предишно издание на събитието:

На този фестивал за пръв път отидох като участничка през 2015 г. Тогава бях на 16 години, но всички хора от екипа на „The Bridge Fest“, които бяха на около 20, се отнасяха с нас – по-малките, като с равни,  казва София и си спомни първото участие така:

Записах се в работилницата по рисуване. Преживяването беше невероятно, макар и да стъпвах за пръв път на такъв фестивал, останах с усещането, че познавам и съм близка с тези хора. Тогава бях много впечатлена и си помислих, че би било добре точно такова да е моето обкръжение в бъдеще. След като аз искам да се занимавам с нещо, с което те вече се занимават, защо да не поддържам контакт с тях. Атмосферата във Видин сближава. Там 10 дни всички живеем на палатков лагер, а водата за къпане е много студена. Обаче при температура на въздуха 40 градуса, разбираш, че имаш нужда тъкмо от тези студени душове.

Сега София учи в Minerva Art Academy в Грьонинген, в специалност графичен дизайн. Този избор също е бил предопределен от опита и познанствата, натрупани по време на видинския арт фестивал.Приема графичния дизайн като широко поле за себеизява и както сама казва – графичният дизайн е първото нещо, което привлича вниманието ако решиш да си купиш нещо или пък сърфираш в мрежата. Графичният дизайн е навсякъде, той е дори върху билета за метрото, който си купуваш всеки ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20