Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публични личности се обединяват в кампания срещу употребата на пластмасови изделия

Боклуците на консуматорското общество ли са най-важният знак, който ще оставим в бъдещето? И можем ли да спрем унищожаването на океаните, на животните, на нас самите?

Обединени около каузата “Артисти срещу пластмасата”, публични личности решиха да търсят отговори на подобни наболели въпроси в т.нар. социални понеделници. Сблъсквайки различни гледни точки, тази свободна трибуна ще се опитва не само да поставя значими обществени проблеми, но и да предлага решения – например за премахването на пластмасата за еднократна употреба в заведенията.

Клуб “Маймунарника”, който подкрепя каузата на артистите, е пионер в замяната на всички пластмасови чаши, вилици, лъжици, сламки с рециклиращи се или биоразградими такива, казва актрисата . Идеята е все повече ресторанти и клубове да вървят към zero waste – философия за живота, според която не оставяш отпадъци в бита си.

Най-важното е да осъзнаем, че всяко малко усилие по пътя има значение – казва Лили Гелева. – Пазарувайки например, ние гласуваме за света, в който искаме да живеем, и има смисъл какво ще поискаме в магазина и дали ще кажем “Не искам сламка”. Така че нека се движим по-отговорно през живота си. Аз самата правя няколко неща – стремя се да използвам градския транспорт или да вървя пеша, избягвам изделията за еднократна употреба, нося си бутилка, чаша, платнена торбичка, пазарувам дрехи втора употреба, в магазина се замислям дали наистина ми е необходима поредната вещ, рециклирам, изхвърлям разделно отпадъците, преценявам нужното количество храна, за да не отиде на боклука. Смятам също така, че е редно да консумираме по-малко животински продукти, тъй като производството им коства изключително много природен ресурс.



Повече осъзнатост и неподдаване на рутина – да не посягаме автоматично към пластмасовата бъркалка в кафенето, към торбичката в супермаркета и т.н., са прости неща, които обаче могат да променят света. Когато се замислиш, че тази лъжичка ще остане след теб като умреш и ще стои дълго време на Земята, звучи стряскащо. Затова е по-добре да оставим някакви други следи на света, а не пластмаса и грозни отпадъци, казва още актрисата, чийто интерес към екологични каузи и природосъобразен начин на живот се поражда от документалните филми, които гледа като дете.

Дадох си сметка, че моето удобство и храната в чинията ми не са от чак толкова голямо значение, стига това да помогне на света, в който живея – продължава тя. – В момента гледаме глобално, все едно че трябва да спасим единствено китовете или пък някакъв край на света, намиращ се от другата страна на планетата. А всъщност трябва да спасим себе си, защото тя, планетата, може и без нас.

За да пробуди чувствителността на всеки човек и той да поеме личната си отговорност към опазването на природата, Лили Гелева изпява песен с участието на много творци. От трон, направен от пластмасови бутилки, тя изпраща своето послание.


“Писмо в бутилка” е иронична ода, възпяваща една пластмасова бутилка, която ще ме надживее и стои много по-близо до вечността от мен – разказва тя. – Тази песен ни призовава с чувство за хумор да се замислим за следата, която ще оставим. Зад мащабния проект застанаха толкова много прекрасни артисти с идеята посланието да достигне до колкото се може повече хора. А това е велико и ми дава истинска надежда.


Снимки: архив и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29