Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публични личности се обединяват в кампания срещу употребата на пластмасови изделия

Боклуците на консуматорското общество ли са най-важният знак, който ще оставим в бъдещето? И можем ли да спрем унищожаването на океаните, на животните, на нас самите?

Обединени около каузата “Артисти срещу пластмасата”, публични личности решиха да търсят отговори на подобни наболели въпроси в т.нар. социални понеделници. Сблъсквайки различни гледни точки, тази свободна трибуна ще се опитва не само да поставя значими обществени проблеми, но и да предлага решения – например за премахването на пластмасата за еднократна употреба в заведенията.

Клуб “Маймунарника”, който подкрепя каузата на артистите, е пионер в замяната на всички пластмасови чаши, вилици, лъжици, сламки с рециклиращи се или биоразградими такива, казва актрисата . Идеята е все повече ресторанти и клубове да вървят към zero waste – философия за живота, според която не оставяш отпадъци в бита си.

Най-важното е да осъзнаем, че всяко малко усилие по пътя има значение – казва Лили Гелева. – Пазарувайки например, ние гласуваме за света, в който искаме да живеем, и има смисъл какво ще поискаме в магазина и дали ще кажем “Не искам сламка”. Така че нека се движим по-отговорно през живота си. Аз самата правя няколко неща – стремя се да използвам градския транспорт или да вървя пеша, избягвам изделията за еднократна употреба, нося си бутилка, чаша, платнена торбичка, пазарувам дрехи втора употреба, в магазина се замислям дали наистина ми е необходима поредната вещ, рециклирам, изхвърлям разделно отпадъците, преценявам нужното количество храна, за да не отиде на боклука. Смятам също така, че е редно да консумираме по-малко животински продукти, тъй като производството им коства изключително много природен ресурс.



Повече осъзнатост и неподдаване на рутина – да не посягаме автоматично към пластмасовата бъркалка в кафенето, към торбичката в супермаркета и т.н., са прости неща, които обаче могат да променят света. Когато се замислиш, че тази лъжичка ще остане след теб като умреш и ще стои дълго време на Земята, звучи стряскащо. Затова е по-добре да оставим някакви други следи на света, а не пластмаса и грозни отпадъци, казва още актрисата, чийто интерес към екологични каузи и природосъобразен начин на живот се поражда от документалните филми, които гледа като дете.

Дадох си сметка, че моето удобство и храната в чинията ми не са от чак толкова голямо значение, стига това да помогне на света, в който живея – продължава тя. – В момента гледаме глобално, все едно че трябва да спасим единствено китовете или пък някакъв край на света, намиращ се от другата страна на планетата. А всъщност трябва да спасим себе си, защото тя, планетата, може и без нас.

За да пробуди чувствителността на всеки човек и той да поеме личната си отговорност към опазването на природата, Лили Гелева изпява песен с участието на много творци. От трон, направен от пластмасови бутилки, тя изпраща своето послание.


“Писмо в бутилка” е иронична ода, възпяваща една пластмасова бутилка, която ще ме надживее и стои много по-близо до вечността от мен – разказва тя. – Тази песен ни призовава с чувство за хумор да се замислим за следата, която ще оставим. Зад мащабния проект застанаха толкова много прекрасни артисти с идеята посланието да достигне до колкото се може повече хора. А това е велико и ми дава истинска надежда.


Снимки: архив и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22