Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С първата си голяма победа, българският отбор по баскетбол на колички привлече многобройна и вярна публика

Снимка: личен архив

Българският национален отбор по баскетбол на колички съществува едва от две години и е естествено продължение в развитието на спорта в България – казва треньорът Владимир Искров. Той е завършил Спортната академия през 2009 г. с магистратура по баскетбол, след това прави докторантура по спортна психология. Паралелно с това завършва и няколко квалификационни курса в Европа и САЩ за треньор по баскетбол. В началото започва работа с малкото на брой играчи, пожелали да тренират в сформирания баскетболен клуб на колички. Първият официален мач в историята си националният отбор на Българи по баскетбол на колички спечели в края на месец юли. Баскетболистите ни се наложиха над отбора  на Унгария и завършиха 50:33. Мачът се проведе в първия ден на европейското първенство, дивизия С, на което София бе домакин. Успехът е голям за българските състезатели, тъй като до този момент те не бяха участвали в състезание от такава величина.


Голямата полза на това Европейско първенство беше, че вече има един клуб, от Русе, заявил желание да развива баскетбол на колички и в този град. Надявам се това Европейско първенство да бъде в основата на по-масовото развитие на спорта в България
, – казва Владимир Искров: – Сигурен съм, че всеки голям град има нужда от такъв отбор. Преди да постигнем победата си над Унгария в първия ни официален мач, най-трудното беше самите ние, тук в България, да се убедим, че е възможно да участваме на Европейско първенство. Естествената реакция на българите е винаги първо да кажат, че това няма да стане. Сега националният ни отбор се събира преди големи турнири за подготовка. В останалото време момчетата тренират в своите клубове, като за момента в София има два за баскетбол на колички - „София Балкан” и „Левски”, с общо 23-ма играчи. Има подобни отбори във Варна, Бургас, дано скоро се сформира и в Русе.


Момчетата, водени от Владимир Искров били наясно, че трудно ще постигнат сериозен резултат като дебютанти на световно първенство, но голям стимул им дали хората от международната федерация за този спорт. Вдъхновени били и от многобройната публика, която всеки път изпълвала до краен предел спортната зала. Публиката беше много толерантна не само към нашия, но и към всички отбори на колички, които гостуваха. Това не може да се види при никой друг спорт в България – казва Владимир Искров:


Играчите в Националния ни отбор на колички възприемат себе си като спортисти, а не като хора с увреждания. Има при нас две момчета, които играят в чужди национални отбори, както и Стюарт Олсън
българин, осиновен като малък в САЩ , който сега участва в Баскетболното първенство на САЩ и Канада. Имаме и първият наш състезател с трансфер в Турция. Той е с малформация на долен крайник. От ромски произход е, а аз съм изключително щастлив, че е приет да играе в Турция, защото по този начин той промени социалния си статус. Там има заплата от 1000 евро, тренира по два пъти на ден и тази година завършва и училище. Той е пример за това, как човек на 18 години, който е тръгнал от нулата, може да има висок стандарт на живот чрез спорта.

Снимки: basketball.bg и youtube.com

Още от категорията

България с 12 европейски медала в таекуондото

България се представи отлично на завършилото европейско клубно първенство по таекуондо за юноши и девойки в Загреб (Хърватия). Българските таекуондисти спечелиха 3 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. Златото взеха Божидар Аврамов, Александър..

публикувано на 24.11.20 в 17:12
Юсеф Сбаи

Уличиха победителите в Софийския маратон за употреба на допинг

Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете - украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit...

публикувано на 18.11.20 в 14:08

Антъни Иванов с престижна победа на 200 м бътерфлай

Българският плувец Антъни Иванов спечели коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай на силния турнир в Грийнсбъро (щат Северна Каролина, САЩ) и записа трето време в комбинираното класиране на плувния US Open. Надпреварата на голям басейн се провежда..

публикувано на 16.11.20 в 09:46