Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалецът Мигел Фалкао: „Българският фолклор е част от моята идентичност“

Снимка: личен архив

Не съм избрал вашия фолклор вместо нещо друго и не съм се отказал от предишните си музикални интереси. Но в момента, в който за пръв път чух българска народна музика, почувствах много силно, че се индентифицирам с нея думи на Мигел Фалкао от Португалия. Той беше у нас през август за „глътка български фолклор“ и поредица от уроци при Ангел Добрев – известен гъдулар, солист в ОНМ на БНР, композитор и преподавател в СУ „Климент Охридски“. Мигел е инженер-физик, научен работник в Университета на Коимбра. Завършил е и Conservatório de Música de Coimbra със специалност контрабас. Паралелно с научната си дейност, Мигел е част от различни музикални проекти като бас китарист. Гъдулката идва по-късно в живота му, а първата му „българска любов“ е музиката на „Мистерията…“

В края ва 80-те години на м. в. се появи винилова плоча „Мистерията на българските гласове“ колекция, направена от швейцарския продуцент Марсел Селие – разказва Мигел. – Не разбирах текста, но усещах, че посланието е много по-възвишено. Впечатли ме също красотата и силата на гласовете. Това беше първият ми контакт с българския фолклор. Появи се втора плоча, после трета… По-късно, когато настъпи „ерата на интернет“, започнах да отделям повече време за българския фолклор. През 2010 г. отидох на големия фолклорен събор в Копривщица, а един български приятел ми показа някои особености на народната ви музика. По-късно, по португалска радиостанция чух записи на Оркестъра за народна музика на БНР. Веднага разпознах българската мелодика, но никога не бях чувал такива тембри. Влязох в youtube и там видях оркестъра, инструментите. Беше голямо откритие за мен. Като струнен инструмент, гъдулката е по-близо до бас китарата. Затова избрах именно нея.

Реших да започна уроци и си потърсих учител сред солистите на този прекрасен оркестър. Благодарение на Ангел Добрев започнах да навлизам в тънкостите на гъдуларството и тогава усетих, че това наистина е моят инструмент.

Веднъж вече имах честта, заедно с моя учител, да свиря на сцената за чуждестранни изпълнители на събора в Копривщица. Да бъда там, да съм част от всички тези почитатели и познавачи на българския фолклор, беше невероятно. Ентусиазмът ми просто се удвои. Знам, че не мога да свиря като българските гъдулари, че звукът, който постигам, е различен, но съм щастлив от процеса на изучаване. Много се радвам, че съм свързан с българската традиция. Интересно и вълнуващо е да опознавам тази музика, в същото време има нещо много по-дълбоко, което може би не разбирам така, както вие българите, но знам, че това е част от моята идентичност.


Винаги с вълнение и странно очакване започвам работата с всеки ученик – дали ще намерим общ език, дали ще успея да му предам важното за този толкова красив, богат на тембри и възможности, но и труден инструмент – споделя Ангел Добрев. С Мигел нещата потръгнаха много леко. Работим четвърта година и имаме репертоар от 30 български хора и инструментални мелодии. Започнахме и с музиката на различните области като се съсредоточихме първо върху Пиринската. Там гъдулката не е толкова популярна, по-разпространена е тамбурата, чиято характерна мелизматика е повлияла гъдуларския маниер на изпълнение. Мигел по някакъв начин „ми отваря очите“ за хубавото в родината ми, защото той харесва всичко в България. За него транспортът ни е сред най-добре уредените в Европа, интернет връзките били сред най-бързите, а София е чудесен град с много зеленина и красиви паркови пространства. Колкото до нашия фолклор – доскоро си мислех, че чужденците просто се забавляват с нашите песни и танци, но все повече се убеждавам, че има някаква необяснима магия, която ги привлича.

След Пиринската фолклорна област, учител и ученик ще тръгнат на „гъдуларско пътешествие“ из Северна България, Шоплука, Тракия, Добруджа, Странджа… А догодина, живот и здраве, отново ще свирят на сцената в Копривщица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05