Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред лидерите в ЕС по мерки срещу африканска чума по свинете

Витянис Андрюкайтис
Снимка: БТА

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете /АЧС/, увери в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта. „Трудностите идват, тъй като все още има хора, които не искат да сътрудничат. Но единствено строгите мерки ще помогнат срещу чумата както стана в Чехия, където се справиха напълно с болестта“ подчерта еврокомисарят. Той участва в международна експертна среща в София по въпросите на чумата по свинете. На срещата експерти от 34 държави дискутираха бъдещи решения, които ще залегнат в Глобална стратегия за борба с чумата в световен мащаб. До момента 10 страни са засегнати от заразата, а в 5 от тях, сред които и България, ситуацията е изключително тревожна.

Африканската чума е най-сериозният проблем, с който съм се сблъсквал през годините. Това е глобално предизвикателство, а проблемът е, че учените  не са открили още ваксина срещу вируса, който се разпространява много бързо“ – каза еврокомисар Андрюкайтис по време на форума в София. И добави:

„Всичките 28 страни-членки обсъждаме този проблем на равнище министри на земеделието. Европейското сътрудничество се развива, а министър Десислава Танева пое лидерска позиция в тази инициатива. Оценявам високо ролята ви за справяне с проблема и мерките, които предприемате. България следва стриктно съветите на ЕК, всички те се базират на научна основа. България прилага много точно всички разписани мерки, но не само тя, а всички държави трябва да поемат своята отговорност в борбата с разпространението на африканската чума. Цел на тази среща сега е да засилим институционалното сътрудничество и да определим приоритетните дейности. Ще продължим да следим ситуацията с разпространението на заразата и да сме подготвени за адекватна реакция“.

Според еврокомисаря, за да се пребори заболяването са нужни поне още 3-4 години. Той припомни, че липсата на адекватни мерки за борба с АЧС вече е  довело до големи икономически загуби за някои държави.

От 16 август насам, в България няма ново огнище от тип „домашна свиня“. Случаите на заболели животни вече са само при дивите прасета, като и за тях, както за домашните, се прилагат обичайните мерки, записани в Стратегията на ЕС за борба с това заболяване от 2015г., изтъкна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, очертавайки актуалната ситуация в страната.

„От всички регистрирани досега 33 огнища на чума във ферми за домашна свиня, 7 са в индустриализирани стопанства, 2 във фамилни ферми и останалите в лични стопанства. Засегнатите свине са общо 131 хил., което представлява около 20% от поголовието на домашни свине в България. Очакваните разходи по унищожаване на регистрираните огнища и обезщетения за засегнатите животни възлизат на 23 млн. евро, сметнати към 14 август т.г. Водихме разговор с комисар  Андрюкайтис и ако този план се одобри, обикновено се имбурсира 75%. В момента има осигурен достатъчен ресурс от правителството за покриване на всички дължими суми за унищожаването на всички регистрирани огнища на заразата“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39