Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив 2019 - Европейска столица на културата

Три огромни луни ще осветяват нощния пловдивски фестивал

Площадите, църквите, галериите, но и потайните кътчета на древния Пловдив ще се превърнат в споделени пространства на изкуство, ценности и визии за света. След едногодишна пауза фестивалът “Нощ” отново ще спусне ефирен воал от звезди над града, за да направи разговорите по-искрени, сетивата по-изострени и душата по-отворена за нови изживявания, познания и срещи.

Нощният фестивал на Пловдив се завръща на 13 септември и в продължение на три дни ще предложи 120 събития в 85 точки на града. С помощта на мотото “Общи места” пловдивчани ще си спомнят колко е важно да бъдат заедно, макар и различни.



Чрез мотото на фестивала искаме да обърнем внимание колко е необходимо да мислим за общите неща
– казва Владия Михайлова, куратор на “Нощ/Пловдив“. – Всеки ден ни заливат новини за разделение, за създаване на нови граници, за фрагментация на обществото, за това как хората се отчуждават помежду си и стават агресивни един към друг. Докато да мислим за общите места е точно обратното на тези процеси, защото все още има каузи и идеи, които могат да ни обединят. Например човешките права – макар и толкова девалвирани и поставени под въпрос, те все още са едно от големите достижения на цивилизования свят. А също свободата и достъпът до блага от първа необходимост като въздух и вода, тъй като по света има хора, на които това съприкосновение е отказано. Създават се и нови неравенства – вместо да се погрижим за базисните необходимости на човешкото същество, от една страна, и, от друга, за нуждите, гарантиращи достойното му съществуване.



Темата за общностите, за индивидуалните права, за паметта ще бъде изследвана през погледа на съвременни артисти, които ще покажат творбите си в Данчовата къща в Стария град.



Още много събития ще “влязат” през Източната му порта – там, където сякаш отиват по-малко туристи, не е толкова подредено и хора все още живеят в своите къщи, по думите на кураторката. Интересни и нестандартни творци от Съединените щати, Израел, Босна и Херцеговина, Турция, Чехия, Полша ще представят световната култура в Пловдив. Сред тях са  артистът „L“ от Лос Анжелис, който ще превърне Римския стадион в храм с помощта на спиритуалистичен ритуал, и японската танцьорка Саори Хала.



Работата й ще представлява видео произведение, вдъхновено от закон по време на османското владичество, който е ограничавал строежа на църквите по нашите земи
– разказва още Владия Михайлова. – В Османската империя се е правило разграничение между неверниците и правоверните и неверникът е трябвало да се облича в по-незабележими дрехи и да слиза от коня, когато срещне правоверен. Църквите пък е трябвало да бъдат ниски, на нивото на погледа на яздещ човек и без камбанарии.


Съпреживявания с изкуство, разговори и емоции – всичко в разбудения град ще става под небе, осеяно не само с естествени звезди, но и с три огромни луни.



Матера – другият европейски град на културата заедно с Пловдив, ни изпраща три луни, които ще разположим в различни точки в града, за да си спомним за първата успешна мисия до Луната през 1969 г.
– разказва кураторката. – И тъй като говорим за общите места, Луната, колкото и утопично и нереално да звучи, е едно такова общо място, тъй като според т.нар. лунно споразумение всичко, свързано с нея, принадлежи на цялото човечество.



Изложби, разкриващи миналото на града, но и поглед в бъдещето с помощта на технологиите, среща със съвременното изкуство, с реставраторите на Голямата базилика /най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и датиран от IV век след Христа- бел.ред./– програмата на “Нощ/Пловдив” е многолика като историческите напластявания на града. И тъй като пловдивчани имат усет за памет и континуитет, в края на фестивала ще изпратят в бъдещето капсула на времето, в която ще затворят отговорите си на въпроса “В какъв Пловдив искам да живея след 20 години?”

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25