Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив - Европейска столица на културата 2019

„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

Огънят, който сгрява и създава усещането за дом, ще свърже в топла нишка събитията от фестивала “Празници на Стария град”. В преддверието на есента пловдивчани ще вдъхнат живот на улиците и къщите в старинната част на своя град, преплитайки древно и ново, минало и бъдеще.

„От огъня – огън“ е мотото, което вдъхновява тазгодишните празници в душата на Стария град, защото това красиво място запалва искрица в хората, които идват да го посетят. От 16 до 22 септември тук предстоят срещи с вдъхновяващи творци, забавни приключения и кулинарни страсти.

Фотоизложбата „Пловдив в битието на Европа“ край Античния театър ще въведе в празничната атмосфера, разкривайки как Старият континент навлиза в живота, архитектурата, културата на града.


Това е фоторазказ за онези общности през втората половина на 19-и и началото на 20-и век, които са живели в Пловдив – казва Донка Налбантова от Общинския институт „Старинен Пловдив“. - А те са много – немска, френска, италианска, чешка и руска, и всички са оставили частица от своите култура и дух в нашия град. Друга фотоизложба, “Къщи в ретроспекция”, пък ще покаже как някога са изглеждали къщите, как през годините са били реставрирани и консервирани. По този начин хората ще се докоснат до културните пластове, които създават нашата идентичност.

Стогодишният юбилей на Николай Хайтов ще бъде честван с моноспектакъла “Дърво без корен” на актьора Васил Банов и с премиера на биографична книга, написана от дъщерята на писателя Елена Хайтова.

Зрелищна възстановка пък ще припомни как княз Фердинанд обявява през 1908 г. България за независима държава и става цар на българите.

Но може би най-яркото събитие – „По гънките на времето“, ще ни поведе към една колекция, вероятно най-голяма на Балканите.

Над 700 ютии ще бъдат представени в обектите на “Старинен Пловдив” – разказва Донка Налбантова. – Изложбата ще бъде съпроводена с опознавателен тур „Колекционерът на ютии“ – ще тръгнем по гънките на времето във всички къщи, в които ще бъде разгърната експозицията. Тя ще остане в тях минимум две седмици, за да могат повече хора да се насладят на старинните ютии.

Огънят присъства в наименованието на две събития в къщата с платната на Златю Бояджиев. „Огнени същества и движещи цветове“ ще въведе в творчеството на именития художник чрез демонстрация на мозаечни техники, а самодивите от огненото шоу „Легенда за огъня“ ще запалят публиката с пламтящата си емоция, съчетала музика, картини и танц.

Петър Велинов адресира своята изложба “Steampunk” към по-младите, за да им покаже как в затрупания ни с боклуци свят вдъхва нов и изумително красив живот на непотребни железа, автомобилни части, зъбни колела, превръщайки ги в скулптури. А най-малките ще се забавляват с царевична шума.

Всяка година се организират пленери на различна тематика и се радвам, че т.г. ще направим работилници, в които децата да сътворяват предмети от този материал – казва още Донка Налбантова. – От царевична шума още в далечни времена хората са правили кукли за своите деца, но в наши дни авторите са изключително идейни и ще представят много и различни техники.

Вкусът на Пловдив също ще бъде представен в Стария град – ще има фермерски пазари, национална кухня, крафт бира, сладолед в ретро колички. В това време медникари, кожари, ножари и други занаятчии ще изложат произведенията на своя майсторлък по главната улица “Съборна”. Модерното лице на Града под тепетата ще пулсира в огнения ритъм на Б.Т.Р., Kottarashky, Das Weltschmerz DueTT, RomaNeno Project.

И всичко ще завърши с “Море от любов” – осем влюбени двойки ще си кажат “да” сред самобитния интериор на къщите в Стария град.

Снимки: Общински институт „Старинен Пловдив“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35