Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провежда се 75-то издание на най-голямото индустриално изложение в България

Снимка: БТА

До 28 септември в град Пловдив се провежда 75-то издание на Международния технически панаир. Участват близо 600 фирми от 34 държави. Панаирът е най-старото индустриално изложение в България, а някои го определят и като най-значимата технологична среща на Балканите. По традиция на него се показват последни постижения на технологиите, продукти и услуги в сферата на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, машиностроенето, строителството, водния сектор, химическата промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилната индустрия.

Тази година специализираните изложения са пет – машиностроене, строителна техника, автомобили, транспорт и оборудване, информационни и дигитални технологии и енергетика и екология. Изложителите, които през 2019 г. се представят за първи път на панаира са 39%, а миналата година бяха 35%. Според организаторите този ръст говори не само за нарастващ интерес към събитието, но и за появата на нови сегменти в индустрията. За златни медали на панаира, които са най-високото пазарно отличие в българската индустрия, през 2019-та се състезават 35 върхови разработки.

Миналата година страна партньор на панаира беше Индия, а тази година е Руската федерация. Руска е и една от сензациите на форума − рисуваща машина, чиито творби според създателите й от Санктпетербургския електротехнически университет не се отличават от тези, правени от хора. Засега картините са само в сиво, но вече е разработен способ за използване на всички цветове. С помощта на изкуствен интелект ще се получават уникални изображения, каквито са класическите произведения на изкуството. На 24 септември между 19 и 19.20 часа, за първи път на това изложение ще бъде осъществена и връзка с Международната космическа станция.

75-то издание на Международния технически панаир в град Пловдив се провежда в една успешна за България година. Както изтъкната при откриването му премиерът Бойко Борисов, през 2019-та всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България и тя уверено върви към влизане във валутния механизъм ЕРМ 2, наричан още „чакалня на еврозоната“.

Редактор: Стоимен Павлов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

Спряха пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане с ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво до средата на юни т.г., съобщават от централата. В изпълнение на програмата за диверсификация реакторът ще бъде зареден с касети, произведени от..

публикувано на 05.05.24 в 15:55