Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Млади виртуози“ ни кани на концерт на свои лауреати и участници в международното жури

Първи октомври – Международният ден на музиката, се отбелязва за първи път през 1974 г. Учреден е с решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция. Отбелязва се в повече от 120 страни, сред които е и България. Една от най-интересните програми за празника е концертът в рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието е посветено на 15-годишнината от създаването на конкурса и Международния ден на музиката. Подробности за програмата научаваме от Милка Митева – основател и артистичен директор на „Млади виртуози“, дългогодишен преподавател по пиано:


Конкурсът тази година е за композитори и е посветен на 120-годишната от рождението на Панчо Владигеров. В рамките на „Млади виртуози“ по традиция правим и няколко концерта на лауреати, носители на гран при през годините, както и на членове на международното жури. В концерта на 1 октомври ще представим награденото произведение от предишния конкурс по композиция, който беше на името на Марин Големинов − друг голям наш творец, чиято 110-годишнина от рождението отбелязахме миналата година. Творбата се нарича „Перперикония“, автор е Десислава Георгиева и ще прозвучи в изпълнение на квартет „Арте“ със специалното участие на Гергана Иванова – флейта. В същата програма, за наша голяма радост и гордост, ще чуем Емануил Иванов, носител на голямата награда на „Млади виртуози“ от 2016 г. Преди по-малко от месец той получи първа награда от изключително престижния конкурс за пианисти на името на Феручо Бузони в Италия. Във втората част на ще свирят членове на международното жури – пианиста Джулиано Мадзоканте от Италия и Ромен Гариу от Франция. Те ще изпълнят произведения от Бетовен и Менделсон. Мястото, в което се провежда концертът, е емблематично за всички музиканти – това е залата на ул. „Оборище“ № 5, където преди се намираше Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тя е обновена, красивият таван е реставриран, запазен е прекрасният попилей. Отскоро има и нов роял, изключително качествен. Непременно искам да благодаря на Столична община, която винаги включва конкурса в своя Културен календар, както и на Министерството на културата. Тези институции дават своята изключителна подкрепа за стойностните събития и изявите на младите музиканти.

Нека добавим, че петнадесетото издание на „Млади виртуози“, посветено на Панчо Владигеров, е за създаване на клавирни и камерни произведения. Заседанията на международното жури ще се проведат през декември. Тогава ще научим и отличените млади творци.


Още от категорията

Радослав Стоименов: „В шоуто е много важно да се спазва мярката“

Социалната изолация през тези месеци изостри желанието ни за повече забавни музикални приключения. Радослав Стоименов, известен с артистичното име Радо Шоу, се вписва чудесно в този многолик жанр. В артистичната си дейност той е събрал..

публикувано на 18.09.20 в 08:30

С музика и спорт срещу агресията

Да провокира  вниманието на младите хора и на българската общественост към превенция на агресията – това е целта на проекта на Асоциация „Докосни дъгата“ и на Министерството на младежта и спорта, лансиран в началото на учебната година. Под..

публикувано на 16.09.20 в 15:54

Започва Международният фестивал за поп и рок музика „София – 2020“

Платформа А6 – новата сцена за събития на открито, създадена от Националния дворец на културата, е домакин на десетото издание на Международния фестивал за поп и рок музика „София – 2020“. По традиция сред участниците са утвърдени и обичани български..

публикувано на 15.09.20 в 06:20