„Млади виртуози“ ни кани на концерт на свои лауреати и участници в международното жури

Първи октомври – Международният ден на музиката, се отбелязва за първи път през 1974 г. Учреден е с решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция. Отбелязва се в повече от 120 страни, сред които е и България. Една от най-интересните програми за празника е концертът в рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието е посветено на 15-годишнината от създаването на конкурса и Международния ден на музиката. Подробности за програмата научаваме от Милка Митева – основател и артистичен директор на „Млади виртуози“, дългогодишен преподавател по пиано:


Конкурсът тази година е за композитори и е посветен на 120-годишната от рождението на Панчо Владигеров. В рамките на „Млади виртуози“ по традиция правим и няколко концерта на лауреати, носители на гран при през годините, както и на членове на международното жури. В концерта на 1 октомври ще представим награденото произведение от предишния конкурс по композиция, който беше на името на Марин Големинов − друг голям наш творец, чиято 110-годишнина от рождението отбелязахме миналата година. Творбата се нарича „Перперикония“, автор е Десислава Георгиева и ще прозвучи в изпълнение на квартет „Арте“ със специалното участие на Гергана Иванова – флейта. В същата програма, за наша голяма радост и гордост, ще чуем Емануил Иванов, носител на голямата награда на „Млади виртуози“ от 2016 г. Преди по-малко от месец той получи първа награда от изключително престижния конкурс за пианисти на името на Феручо Бузони в Италия. Във втората част на ще свирят членове на международното жури – пианиста Джулиано Мадзоканте от Италия и Ромен Гариу от Франция. Те ще изпълнят произведения от Бетовен и Менделсон. Мястото, в което се провежда концертът, е емблематично за всички музиканти – това е залата на ул. „Оборище“ № 5, където преди се намираше Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тя е обновена, красивият таван е реставриран, запазен е прекрасният попилей. Отскоро има и нов роял, изключително качествен. Непременно искам да благодаря на Столична община, която винаги включва конкурса в своя Културен календар, както и на Министерството на културата. Тези институции дават своята изключителна подкрепа за стойностните събития и изявите на младите музиканти.

Нека добавим, че петнадесетото издание на „Млади виртуози“, посветено на Панчо Владигеров, е за създаване на клавирни и камерни произведения. Заседанията на международното жури ще се проведат през декември. Тогава ще научим и отличените млади творци.


Още от категорията

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джаз фестът в Пловдив кани своите почитатели между 31 октомври и 2 ноември. По традиция концертите са в Дома на културата „Борис Христов“. Всяка от вечерите има своя тема, програмата е наситена с известни имена, нови проекти и много хубава музика...

публикувано на 29.10.19 в 13:28

В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ започна и концертната учебна година

Искате да слушате хубава музика и млади, вдъхновени изпълнители? Отидете в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, но си отделете достатъчно време – концертите са много, интересни и обогатяващи. През последните години тази..

публикувано на 25.10.19 в 12:48

Давид Линкс за своите вдъхновения, награди и предстоящия концерт с Биг бенда на БНР

Биг бендът на БНР започва своя нов сезон с концерт на 24 октомври в Sofia Live Club. Диригент е Антони Дончев. Солист – Давид Линкс. Джаз вокалист, композитор, автор на текстове, аранжор, той изнася концерти по цял свят. Репертоарът му включва..

публикувано на 24.10.19 в 10:39