Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Млади виртуози“ ни кани на концерт на свои лауреати и участници в международното жури

Първи октомври – Международният ден на музиката, се отбелязва за първи път през 1974 г. Учреден е с решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция. Отбелязва се в повече от 120 страни, сред които е и България. Една от най-интересните програми за празника е концертът в рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието е посветено на 15-годишнината от създаването на конкурса и Международния ден на музиката. Подробности за програмата научаваме от Милка Митева – основател и артистичен директор на „Млади виртуози“, дългогодишен преподавател по пиано:


Конкурсът тази година е за композитори и е посветен на 120-годишната от рождението на Панчо Владигеров. В рамките на „Млади виртуози“ по традиция правим и няколко концерта на лауреати, носители на гран при през годините, както и на членове на международното жури. В концерта на 1 октомври ще представим награденото произведение от предишния конкурс по композиция, който беше на името на Марин Големинов − друг голям наш творец, чиято 110-годишнина от рождението отбелязахме миналата година. Творбата се нарича „Перперикония“, автор е Десислава Георгиева и ще прозвучи в изпълнение на квартет „Арте“ със специалното участие на Гергана Иванова – флейта. В същата програма, за наша голяма радост и гордост, ще чуем Емануил Иванов, носител на голямата награда на „Млади виртуози“ от 2016 г. Преди по-малко от месец той получи първа награда от изключително престижния конкурс за пианисти на името на Феручо Бузони в Италия. Във втората част на ще свирят членове на международното жури – пианиста Джулиано Мадзоканте от Италия и Ромен Гариу от Франция. Те ще изпълнят произведения от Бетовен и Менделсон. Мястото, в което се провежда концертът, е емблематично за всички музиканти – това е залата на ул. „Оборище“ № 5, където преди се намираше Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тя е обновена, красивият таван е реставриран, запазен е прекрасният попилей. Отскоро има и нов роял, изключително качествен. Непременно искам да благодаря на Столична община, която винаги включва конкурса в своя Културен календар, както и на Министерството на културата. Тези институции дават своята изключителна подкрепа за стойностните събития и изявите на младите музиканти.

Нека добавим, че петнадесетото издание на „Млади виртуози“, посветено на Панчо Владигеров, е за създаване на клавирни и камерни произведения. Заседанията на международното жури ще се проведат през декември. Тогава ще научим и отличените млади творци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05