Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еднодневен форум в Хага ще представи възможностите за кариера в България

Кариерните форуми за българи в чужбина дават сведения за общата нагласа за „обратен път към родината“

Предвид големия интерес напоследък към кариерните изложения за български студенти в Германия, Великобритания и Австрия, в събота отваря врати и първият кариерен форум за голямата българска академична общност в Холандия. Мястото на срещата е в административната столица Хага, избрана заради струпването на много млади хора, избрали да учат там. По данни на Министерството на труда и социалната политика, по чиято инициатива се организират кариерните форуми зад граница, броят на българските студенти в различни университети в Европа е между 6 и 9 хиляди. Около 2500 са тези, които учат в Холандия в широк диапазон от специалности, между които икономика, бизнес, инженерни и информационни технологии, финанси и т.н. Затова в рамките на еднодневния форум в Хага на 5 октомври, там ще гостуват представители от различни сектори на бизнеса в България. Компаниите са от областта на IT, консултантските и финансовите услуги, застрахователи, софтуерни компании, както и най-различни фирми, които търсят хора с инженерно и техническо образование, включително и медицински кадри. Целта е да се осъществи контакт между работодателите и бъдещите специалисти, за да се срещнат в интереса и очакванията си по отношение на трудовите взаимоотношения в бъдеще.

Оптимистична прогноза за нагласите на образованите българи да се върнат обратно в родината дават проведените през пролетта кариерни форуми. В анкета на МТСП сред учащите в Германия и Англия, около 80 % от българите заявяват, че обмислят стаж и работа в България.

Вярваме, че и форумът в Хага ще даде възможност на много млади хора, които учат в престижни университети в Нидерландия, да се срещнат с работодатели и да се уверят, че ръстът на доходите в определени сектори у нас е значителен – казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.


Последните няколко години рекордният спад на безработицата, само за последното тримесечие в България е под 4%, което е много по-ниско от средната за Европа и ни дава основание активно да организираме кариерните изложения. Сега основният проблем на повечето от българските работодатели, а и на европейските, е липсата на хора за съответните длъжности. Затова тази година стартирахме съвместна инициатива с български работодатели – да представим не само конкретни работни места, но и обобщени данни за икономическото състояние на страната, както и прогнози по отношение на пазара на труда. Традиционно на подобен тип форуми участват над 200 студенти и между 30 и 40 компании. Освен представянето, което ние като Министерство правим, има и съпътстващи събития на различни браншови камари и организации. Така например Агенцията по заетостта ще представи свободни работни места при 22-ма български работодатели в разнообразни сфери и с доста атрактивно заплащане – между 1500 и 3000 лв. Мисля, че това е добър начин да привлечем вниманието не само към конкретни работни места, но и да дадем малко по-широк поглед върху конкретни сектори, с оглед ориентацията на активните млади хора, които биха могли да се реализират професионално в България. Ние вече отчетохме готовността на младите хора да се върнат в родината и вярвам, че в скоро време ще намерим доста по-добър баланс с работодателите, за да предложим по-привлекателен пакет от допълнителни стимули, така че младите ни сънародници смело да се завърнат в страната.

Особено впечатление по време на кариерните форуми през тази година е направил големият интерес и от страна на българи, които не са студенти, а упражняват някаква професия зад граница. Това подсказва на държавната администрация, че ако има повече работни места у нас и с подобряването на условията на труд в страната, повече активни и квалифицирани българи ще предприемат обратния път към родината. 

Още от категорията

Петиция до еко министерството настоява за ограничаване на пластмасата

Граждани и организациите „За Земята“ и „Грийнпийс“ внесоха в Министерството на околната среда и водите петиция с над 19 000 подписа. В нея се настоява за ограничаване използването на пластмаса. Петицията има 6 искания , уточниха от сдружение „За..

публикувано на 28.10.20 в 16:52

При българите в Йоханесбург

Началото на 90-те години на ХХ век за българите е период на активни промени, търсения, експерименти. Пада желязната завеса, а с нея и ограниченията на социализма. Мнозина са принудени или решават да намерят себе си в други професии, отварят собствен..

публикувано на 28.10.20 в 11:08

Пореден антирекорд с 2 569 заразени с коронавирус

За последните 24 часа новозаразените с коронавируса са 2 569 души, при направени 11 226 теста или това са 23% от изследваните.  25 са починали, а 293 са се излекувани за денонощието, сочи Единният информационен портал. Активните случаи са 22 597...

публикувано на 28.10.20 в 08:38