Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което всяка година президентът връчва на млади учени, със значими постижения в сферата на компютърните науки. Церемонията по връчване на тазгодишните награди на името на Джон Атанасов напомни за 80-та годишнина от изобретяването на компютърнатацифрова машина ABC. По идея на българския учен Атанасов в нея има отделна памет, която периодично се опреснява, а големият негов пробив в науката се корени в идеята да използва електричество и електроника при машинното пресмятане.

Отличието „Джон Атанасов“ тази година е за двама млади учени, заредени с идеи за нови оригинални разработки и жажда за откривателство.

Носител на Голямата награда е д-р Свилен Кънев – старши софтуерен инженер в Google, с магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард



Основният му научен интерес е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер. Той е само на 31 години, но вече има десетки публикации, които са цитирани над 500 пъти във всички авторитетни специализирани списания и конференции.

Мечтата ми основно е да правя интересни за мен неща в науката – казва Свилен Кънев. –Това съм наследил от моя първи ментор, при когото учих и се запалих по науката. Започнах кариерата си като физик, а най-голяма заслуга за израстването ми има учителят Теодосий Теодосиев. Той имаше практика да води при нас – по-малките, свои предишни ученици, които са постигнали успехи. Тогава ни казваше, че преди това и те са били като нас и ни уверяваше, че и ние ще бъдем като тях. Моята работа сега е свързана директно с ефективността на системите, винаги е възможно да бъдем по-ефективни, да направим нещата по-бързи и да консумират по-малко енергия, с една дума- да са по-добри.

С грамота на името на Джон Атанасов, е удостоен д-р инж. Светлин Пенков, докторант в Единбургския университет.



Научните му интереси са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект. От скоро се е завърнал в България, за да продължи да работи върху идея в областта на пътната безопасност. Чрез създаден от него софтуер се анализира прецизно обстановката в даден пътен участък, заедно с всички субекти в движението, както и възможните маневри, които те биха предприели на пътя. Разработката на Светлин Пенков ще послужи при създаването на първите безопасни автономни автомобили, каквито учените очакват да се движат по магистралите в недалечно бъдеще.

Президентът Румен Радев приветства учените, допринесли за утвърждаването на престижа на България сред водещите страни в IT сектора. Той подчерта, че наред със забележителните научни прозрения, в представените разработки ясно личи стремежът на младите учени, работата им да бъде в служба на хората и на обществото:

Прави впечатление, че в тези разработки се акцентира върху стимулирането на предприемаческата активност и то с отворен код, даващ възможност за разширяване на бъдещите бизнес начинания – подчерта държавният глава. – Не може да не ме радва фактът, че участват все повече млади хора и то с блестящи постижения. Най-радостното е, че много от тези приложни разработки са подплатени с патенти, което показва сериозното отношение на младите хора към конкурса и най-вече това, че където и да учат, в каквито и научни звена у нас и по света да работят, те го правят с мисъл за България и съхраняват връзката си с България, а нашата научна общност укрепва чрез техните постижения. Нашите ученици от отборите по информатика и технологии затвърдиха призовото място на България в областта. Вече има утвърдена българска школа там, затова сега поставям нова традиция – с грамота ще бъде отличен преподавател – вдъхновител и създател на таланти, който е разработил най-успешна методика за преподаване по информатика.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50