Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

В България има работа за всеки и навсякъде, казва създателят на платформата Цветослав Захариев

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев. Практиката доказва, че заложения принцип на търсене е изключително ефективен, пести време и човешки ресурс при преглед на документите за кадрови подбор. Авторът на идеята е софтуерен специалист, завърнал се в България след дипломиране и натрупан опит в Шотландия. Платформата nPloy той създава специално за българския трудов пазар, след като осъзнал, че у нас има много свободни работни места, но остават незаети заради неясноти в обявите за работа или просто защото информацията не стига до подходящите хора. Основният стремеж на Цветослав бил да даде равен шанс на кандидатите за една и съща позиция, а изискванията на работодателя да бъдат по-прозрачни.

Цялата информация е представена на екрана на телефона на всеки и човек не трябва да се лута между различни обяви – обяснява Цветослав. По думите му, всеки може да зададе ключови параметри за желаната работа и платформата автоматично подбира подходящите предложения.

nPloy не е в основата на настоящия ми бизнес, създадох я, за да може човек да си намира лесно работа, по всяко време и навсякъде, казва сънародникът ни:Начинът на кандидатстване е толкова опростен, че изисква само едно плъзване надясно за одобрените обяви. Същото важи и за работодателя - той одобрява кандидатите само с едно движение върху екрана. Ако има съвпадащи интереси, тогава се отваря чат връзка между тях. Там може да коментират, да насрочат интервю и да си разменят работни файлове.  Основното, което исках да постигна е да улесня сегашния трудов пазар, защото и аз като работодател, и то в Северозападна България - един от най изостаналите райони, прецених, че предлагане на работа у нас има много, особено за инженери и специалисти в различни сфери. Не се намират обаче лесно сериозни и мотивирани хора. Ние трябва да спрем да мрънкаме, а да бъдем по-постоянни и отговорни във всичко, което правим. Ако човек иска нещо, винаги може да го постигне, въпрос е на време и целенасочени усилия.

Според Цветослав в България има много талантливи, знаещи и можещи хора, но уменията им не се използват пълноценно. Задръжките, с които се сблъскваме тук, пречат на младите хора да се изявят – казва предприемачът:

За висшето си образование заминах в Шотландия, там учех в Абърдийн и работех едновременно. Търсех си работа през специализирани сайтове и намерих такава, която ми позволи да уча и да заделям пари настрани. Прибрах се в родината с основната идея, че в България възможностите не са представени такива, каквито са в действителност. Имаме държава, която се опитва нещо да промени, но все още не успява да покаже на младите хора, че това е мястото, където могат да се развиват пълноценно. Стремя се с работата си у нас да покажа на моите връстници, че в България може да има перспектива, тук има достатъчно от всичко - светът е единен и много достъпен. Въпросът е, че трябва да се работи, да се полагат усилия, нищо не се случва наготово. Българинът никога не е имал толкова възможности за достъп до чуждия опит, знания, работа, пътуване и стажове, както е сега. Изборът прави всеки за себе си, а причините, все повече млади българи да се връщат обратно са, че у нас има работа навсякъде и за всеки. Негативите, които имаме, са стари стигми и те не са валидни в днешно време. Лично аз се чувствам удовлетворен, когато допринасям към обществото, когато съм полезен за себе си и за бъдещето на близки и приятели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Никола Цолов

Никола Цолов с първа победа в основно състезание във Формула 3

17-годишният Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Пореден триумф на Никола Цолов във Формула 4 в Испания До момента..

публикувано на 21.07.24 в 11:44