Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата с най-ниския глас на планетата е родопчанка

Снимка: личен архив

България се гордее с поредния рекордьор в книгата на Гинес. Преди броени дни родената в родопския град Смолян Марияна Павлова официално получи сертификата си от „Световните рекорди на Гинес“, който я признава за певицата с най-нисък глас в света. Рекордът е направен в студиото на Анди Брук, рок музикант и тонрежисьор, работил с редица популярни имена от световната поп и рок сцена.

Марияна, дъщеря на прочутата родопска певица Христина Лютова, казва, че отдавна мечтае за подобно отличие и признава:


Бях абсолютно уверена в себе си. Изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем. Още като ученичка, в градския хор на Смолян, пеех в най-ниските регистри. Това продължи и когато учех в Националното училище по фолклорни изкуства в село Широка лъка и после в професионалния фолклорен ансамбъл „Родопа“.

След ансамбъл „Родопа“ − Смолян, на който посвещава 16 години от своята кариера, Марияна Павлова се прехвърля в българската столицата, където пее последователно в хоровете „Ваня Монева" (тогава „Космически гласове”), „Драгостин фолк национал”, „Големите български гласове” и в камерните формации - квартет „Славей” и трио „Родопея”. А именитите ни композитори Красимир Кюркчийски и Стефан Драгостинов отново отреждат на нея ниските тонове.

Още преди 19 години Стефан Драгостинов написа три песни за трио „Родопея“, в които аз трябваше да изпея тона „ре“ от голяма октава, което е в много нисък регистър за жена. Това е в мъжката бас-баритонова теситура. След това, в Манчестър, с него изпях „до“ – „до гранде“ му казват музикантите. А тонът от рекорда на Гинес ми е „си бемол“ от контра октава“.

За слушателите на БНР Марияна Павлова демонстрира своето изпълнение, заради което беше удостоена с рекорда на Гинес за най-нисък женски глас в света. Чуйте:


Носителката на рекорда на Гинес за певицата с най-нисък глас в света живее в Лондон. Там са и повечето ѝ близки хора. Марияна Павлова напуска България преди пет години и половина, както казва тя – защото се чувствала огорчена от отношението към хората на изкуството. 

Бях разочарована и от това, че българите с възможности не желаеха да инвестират в стойностно изкуство – продължава Марияна Павлова. – По това време в британската столица вече се беше установил моят брат и семейството му. После замина и малката ми дъщеря, която се омъжи, роди дете, а аз се сдобих с внучка, наполовина китайка. Така, за да помагам, и аз се преместих в Лондон. Не прекъсвам обаче връзката си с България. Продължавам да съм част от „Драгостин фолк“ и обикаляме заедно сцените на България и света. Правя и уъркшопи − във Франция, Швейцария и Германия. Англия също е страна с много възможности и се чувстваме добре. Естествено, липсва ми безумно много България и особено Родопите. Не съм била там от девет години. Сърцето ме боли. Когато лягам вечер, си представям Роженските поляни. Песента-химн на Родопите „Бела съм, бела юначе“ и гайди ми звучат в главата. Така се успокоявам...“. 

Публиката в София може да види Марияна Павлова на 22 октомври тази година, на концерта на „Драгостин фолк“ в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. С него формацията ще отбележи 25 години от своето създаване.


Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30