Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческите маршрути на художничката Рада Якова

4
Снимка: @ArtHouseSofia

Успехът за художника според Рада Якова не се измерва с броя на продадените картини, а с това, до каква степен е успял да развие собствена индивидуалност в изкуството. Рада е българка, която от дълги години живее и твори в чужбина. Наскоро тя показа първа своя изложба у нас, след представяния в поредица престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. 

В „Къщата на София“ бяха изложени картини на авторката, посветени на съвременната жена, рисувани в периода 2017-2019 г. със смесена техника акрил и масло на водна основа, обединени под общото название „Прелюдия“. Рада Якова е завършила Художествената гимназия в София, а във Виена е учила живопис в Университета за приложни изкуства. От 7 години гради кариера в Холандия. Казва, че не е било лесно да направи изложба в София от чисто логистична гледна точка, защото платната й са големи и е трудно да бъдат пренесени на големи разстояния. Приела поканата като комплимент към нейното изкуство.

Аз рисувам живопис и все цитирам един от моите професори, който казваше, че истинският художник рисува с голяма четка – казва Рада Якова и продължава: Това е идеята − за размах и смелост. Първото ми ателие беше голямо около 70 квадрата и аз не знаех какво да правя вътре и реших, че имам възможност да правя огромни платна. Някой ми каза, че няма да мога, но на мен точно това ми трябва някой да ми каже, че не мога − това ми е голяма мотивация. Започнах да рисувам големи платна, те обаче трудно се пренасят, трудно се продават, но това е моята страст. Напоследък се опитвам да изляза от платното, което означава да ползвам съвсем друга медия, например видео, правя го като експеримент със себе си.


Жената е моята тема, каквото и да рисувам, предавам го чрез жената. Тази тема ме вълнува, откакто съм майка. Всичко, с което една жена се сблъсква в този свят ме вълнува − ролите, които играем в социалния свят, да бъдем майки, домакини, да бъдем много хубави, но и да бъдем много добри и работливи едновременно. Това са клишета и все пак ги следваме. Аз се бунтувам срещу тях, но в борбата си да сме равни с мъжете, все пак не трябва да забравяме, че женската най-голяма сила е женствеността. Така представям жената в картините си – силна, женствена и уверена в себе си. Тези неща се допълват взаимно. Надявам се да съм оставила малко пространство, за да може зрителят да вложи собствени мисли, чувства и идеи върху моите картини.

В момента сънародничката ни работи в Кралската картинна галерия в Хага. Там организира събития и културни мероприятия за чужденци, говорещи английски, каквито са половината от жителите на града. Освен тази организаторска дейност, Рада прави и работилници за деца.

Другото, което правя е да рисувам в ателието си – допълва художничката. – Правя изложби, не е лесно, но системата го позволява. В стари училища, които предстои да бъдат съборени, дават на художниците да развихрят въображението си по стените. Имам страхотна класна стая, там мога да разхвърлям и да мърся колкото си искам. Тази страна / Холандия − бел. ред./ ме научи на много неща, посоката, в която съм се променила е, че съм станала много по-отворена към всеки един човек, много по-толерантна. Гостуването ми сега в България съвпада с много ангажименти, защото преди изложбата се върнах от пленер на художници в Бургас. При тези пътувания се запознах с много колеги, а това много ме радва. Винаги съм мечтала художниците да притежават точно тези качества – широко скроени хора, страхотни бохеми. Това, което видях от тях страшно ми харесва и много се вълнувам, че съм в България. Българските художници са на световно ниво.


Снимки: @ArtHouseSofia


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15