Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В миниатюрния свят на Велиана Симеонова всеки може да бъде приказен герой

Приказни герои, крехки като детски спомен, които можем да обгърнем в шепи. Хартиените миниатюри на Велиана Симеонова ни връщат в свят на феерия, вълшебства, красота. Единственият начин да ги задържим, е като погледнем през очите на дете и после – подобно на хербарий от уханно цвете, ги положим между страниците на въображаема любима книга в нашето сърце.

Блогърката Велиана Симеонова дава тяло и душа на любимите приказни герои от детството. Изработва ги от хартия с техниката “папие маше” – наслояване на пласт след пласт, с търпението на създател, който иска да даде най-доброто на своето дете. Пипи Дългото чорапче, Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря, японската принцеса, българските самодиви, Неродена мома, Малката русалка, Мери Попинз, Продавачът на надежда... такива, каквито ги пазим в спомените си или оглеждащи се в образите от въображението ни днес?




Неизбежно е приказните герои да бъдат свързани и с детските ми спомени, и с това, което виждам днес – казва Велиана. – Просто светът се променя, мирогледът се променя, въображението ни води в различни посоки. Така че героите със сигурност имат нещо, запазено от детството, но и доста от сегашното ми въображение.

В направата на своите миниатюри, Велиана обикновено тръгва от собствените си предпочитания. Някой път решава да посвети времето си на любим, сред най-любимите, герои от приказките, друг път оставя да я завладее моментно вдъхновение, понякога работи и по поръчка. Най-напред скицира образа, след което прави скелета на кукличката от тел и започва да го облича с хартия. Специално внимание обръща на очите – те се рисуват с писци, а щипка блясък им вдъхва живот. Освен косата, която е от вълна, всички останали детайли Велиана изработва от хартия – дрехи, шапки, букети, куфарчета, чадърчета.


Най-сантиментална стойност имат героите, към чиито истории често се връщам – казва Велиана. - Това са Пипи Дългото чорапче, Продавачът на надежда, Неродена мома и самодивите от старите български приказки – те са може би най-близо до сърцето ми и най-често четени. Но иначе всичките приказни герои, направени от мен, са ми любими. А също и тези, които тепърва ще направя.

Много от творенията на Велиана се намират в частни колекции в България, Франция, Италия, Мароко. Заради крехкостта си те се съхраняват зад стъкло. Неотдавна някои от приказните герои долетяха от чужбина за първата самостоятелна изложба на авторката, по време на която възрастните, с широки усмивки и сантимент, поеха пътуване към детето в тях.


Хартията е крехък материал, но същото се отнася например и за глината – добавя Велиана. - Хартията е малко по-особен материал, тъй като по-трудно се поддава на манипулация. И мисля, че по някакъв начин това е свързано и с детето в нас – то също трудно се поддава на манипулация. Нали знаете, децата най-лесно усещат когато нещо е неистинско, фалшиво. Но ако трябва да направя паралел между детството и хартията, децата обичат да майсторят оригами, да правят хартиени лодки и да ги пускат във водата. От тази гледна точка хартията е най-първият творчески материал, с който се среща едно дете, и може би подсъзнателно аз също съм го търсила.

Светът на Велиана изглежда прекрасен, чуден, но и много чуплив. Затова и, ако не пазим преживяванията си от детството, не ще бъдем вече приказни герои.

Посланието е, че всеки може да бъде приказен герой, стига да го поиска достатъчно силно и да успее да си го представи – казва още Велиана. – Понякога може би ни спъва липсата на желание – някак си много бързо порастваме и забравяме, че някога сме били деца. И започваме да вземаме живота прекалено сериозно, спираме да се удивляваме от нещата около нас, а това малко или много ни дърпа назад.

Ако обаче съумеем да живеем като приказни герои, собствената ни приказка винаги ще има щастлив край, защото в света на феите доброто побеждава злото.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10