Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите днес гласуват за местни органи на властта

Днес, 27 октомври, в България от 07:00 до 20:00 часа се провежда първият тур на редовните избори за кметове и съветници в общо 265 общини. За участие в ЦИК са регистрирани 66 партии, коалиции и независими кандидати, а за доверието на избирателите ще се борят близо 12 000 кандидат-кметове и над 36 000 кандидати за общински съветници. Право да избират и да бъдат избирани за съответното населено място имат граждани, които са живели там поне през последните шест месеца. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 26 април, имат право да гласуват по предишен адрес. Право да гласуват и да бъдат избирани за общински съветници имат също чужди граждани, които са със статут на постоянно пребиваващи в България, за които също важи изискването да имат 6 месеца регистрация в съответната община. За избрани на първи тур се смятат кандидатите за кметове и общински съветници, които са събрали над 50% от подадените валидни гласове. За поддържане на реда в изборния ден са ангажирани около 14 000 служители на МВР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37
Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40