Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодосий Теодосиев: В бързоразвиващия се свят няма място за изоставащи

Снимка: Фондация „Тео“

Светът има нужда от будители и аз запълвам една такава потребност на цялото човечество, не само на българския народ, казва учителят Теодосий Теодосиев, дал криле на много красиви умове да полетят. В Деня на българските будители, когато честваме просветителите на своя народ, той сочи язвите на родното образование, вещае апокалиптично бъдеще за милиардите невежи на планетата и излага своята оптимистична визия за достойно място в бързо пренареждащия се свят.

Българските ученици все по-често попадат в отрицателни класации, защото им липсват две неща – желязна дисциплина в училище и стимули за честно оценяване на труда, смята Теодосий Теодосиев. Подобно на провалените предприятия, крайно време е да започнат да фалират и училища и университети, добавя той, приравнявайки раздаването на дипломи у нас със зона на организираната престъпност. Учителят по физика е убеден, че при независимо външно оценяване, направено например от швейцарци или германци, 90 на сто от абитуриентите няма да получат диплома за средно образование. Само че светът толкова бързо се развива, че няма място за изоставащи. Съвсем скоро ще има милиарди излишни за пазара на труда хора, ще се стигне до драстично прекрояване на картата на света и цели народи ще изчезнат, прогнозира той.

Каква ще бъде съдбата на тази нова армия от безработни? И кой да подготви учителите на хората от бъдещето?


Това ще бъде торът на човечеството и от него от време на време ще се раждат някои талантливи деца – отговаря учителят. –Обществото ще ги взема тези деца и ще се опитва да направи нещо от тях, а останалите ще получават абсолютния минимум – колкото за някакъв сурогат консумация и някакъв сурогат развлечения. Последните ще бъдат фон, на който да изпъкват онези, които работят най-качествено и дават несравнимо повече на обществото.

В момента Теодосий Теодосиев създава свой експедиционен корпус, в който да подготвя учители за новите предизвикателства.

Разликата между мен и голяма част от колегите ми е тази, че в повечето случаи на един учител като му дадат 20 часа, на 20-ия той си пуска тебешира и престава да работи – обяснява той. – При мен няма такъв вариант – работи се, докато свършим работата докрай. Второто нещо е, че поставям децата в бойни условия, в обстановка на творчество. Освен че им преподавам теория на университетско ниво, давам им задачи, които никъде в света не са решавани и няма как да препишат отговорите от интернет. И третото нещо е децата да се научат да се трудят продължително време. В нашите лагер школи работим от 8,00 часа до 24,00 часа всеки ден. Така учениците се научават на продължително умствено натоварване.

В школите си физикът е обучил шампиони от световни олимпиади, блестящи възпитаници на елитни университети и учени, достойни за Нобеловата награда. Сред тях са Теньо Попминчев – номер едно в света на лазерите и рентгеновите лъчи, Петко Динев, с чиито телевизионни камери са оборудвани американските космически ракети и ядрени подводници, докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев, носител на тазгодишната награда “Джон Атанасов”.

Младите първо трябва да излязат в чужбина, да влязат в огромната конкуренция, да преодолеят страха от конкуренцията, да направят нещо по-голямо от конкуренцията и тогава вече да работят за целия свят и в частност за България – убеден е Теодосий Теодосиев. – Тези хора си обичат страната, но първо трябва да получат шанса максимално да вземат, за да могат максимално да дадат.

Някога Аристотел получил наследство от баща си, съизмеримо с богатството на Крез. С парите той обиколил целия античен свят, събрал знанията на народите и едва тогава се завърнал в Атина, за да напише прочутите си съчинения. Учителят Тео се надява същото да сторят и възпитаниците му. Надявам се да обучим децата да летят в собствен полет, да направят хубаво околосветско пътешествие и да се върнат, добавя той.Още от категорията

Промяна на управленския модел предлага Стратегическият съвет към президента

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от няколкомесечното обществено  обсъждане на проекта за Национален стратегически документ на България, представен..

публикувано на 19.01.21 в 16:33

Всеки има достъп до своя електронен сертификат за COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си доси е , отбеляза Ангелов...

публикувано на 19.01.21 в 12:14

Предупредителен жълт код за ниски температури

За 19 януари Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за студено време в цялата страна. С иноптиците прогнозират сутрешни температури между минус 12 и минус 9 градуса. Това е трети пореден ден..

публикувано на 19.01.21 в 06:10