Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което всяка година президентът връчва на млади учени, със значими постижения в сферата на компютърните науки. Церемонията по връчване на тазгодишните награди на името на Джон Атанасов напомни за 80-та годишнина от изобретяването на компютърнатацифрова машина ABC. По идея на българския учен Атанасов в нея има отделна памет, която периодично се опреснява, а големият негов пробив в науката се корени в идеята да използва електричество и електроника при машинното пресмятане.

Отличието „Джон Атанасов“ тази година е за двама млади учени, заредени с идеи за нови оригинални разработки и жажда за откривателство.

Носител на Голямата награда е д-р Свилен Кънев – старши софтуерен инженер в Google, с магистърска и докторска степен по компютърни науки от ХарвардОсновният му научен интерес е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер. Той е само на 31 години, но вече има десетки публикации, които са цитирани над 500 пъти във всички авторитетни специализирани списания и конференции.

Мечтата ми основно е да правя интересни за мен неща в науката – казва Свилен Кънев. –Това съм наследил от моя първи ментор, при когото учих и се запалих по науката. Започнах кариерата си като физик, а най-голяма заслуга за израстването ми има учителят Теодосий Теодосиев. Той имаше практика да води при нас – по-малките, свои предишни ученици, които са постигнали успехи. Тогава ни казваше, че преди това и те са били като нас и ни уверяваше, че и ние ще бъдем като тях. Моята работа сега е свързана директно с ефективността на системите, винаги е възможно да бъдем по-ефективни, да направим нещата по-бързи и да консумират по-малко енергия, с една дума- да са по-добри.

С грамота на името на Джон Атанасов, е удостоен д-р инж. Светлин Пенков, докторант в Единбургския университет.Научните му интереси са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект. От скоро се е завърнал в България, за да продължи да работи върху идея в областта на пътната безопасност. Чрез създаден от него софтуер се анализира прецизно обстановката в даден пътен участък, заедно с всички субекти в движението, както и възможните маневри, които те биха предприели на пътя. Разработката на Светлин Пенков ще послужи при създаването на първите безопасни автономни автомобили, каквито учените очакват да се движат по магистралите в недалечно бъдеще.

Президентът Румен Радев приветства учените, допринесли за утвърждаването на престижа на България сред водещите страни в IT сектора. Той подчерта, че наред със забележителните научни прозрения, в представените разработки ясно личи стремежът на младите учени, работата им да бъде в служба на хората и на обществото:

Прави впечатление, че в тези разработки се акцентира върху стимулирането на предприемаческата активност и то с отворен код, даващ възможност за разширяване на бъдещите бизнес начинания – подчерта държавният глава. – Не може да не ме радва фактът, че участват все повече млади хора и то с блестящи постижения. Най-радостното е, че много от тези приложни разработки са подплатени с патенти, което показва сериозното отношение на младите хора към конкурса и най-вече това, че където и да учат, в каквито и научни звена у нас и по света да работят, те го правят с мисъл за България и съхраняват връзката си с България, а нашата научна общност укрепва чрез техните постижения. Нашите ученици от отборите по информатика и технологии затвърдиха призовото място на България в областта. Вече има утвърдена българска школа там, затова сега поставям нова традиция – с грамота ще бъде отличен преподавател – вдъхновител и създател на таланти, който е разработил най-успешна методика за преподаване по информатика.

Снимки: БТА

Още от категорията

Елисавета Белобрадова за магнетизма на Бесарабия и българите по тези земи

Областта Бесарабия, чието име идва от династията на влашките войводи Басараби, е била част от българската държава до края на X век. След това територията е завладявана от кумани, печенеги и монголи, както и от басарабите през XIV век. Тези земи..

публикувано на 18.11.19 в 12:44

Безразборната употреба на антибиотици се превръща в световна заплаха

Всеки ден у нас боледуват и умират няколко десетки души заради инфекции, които не се поддават вече на лечение чрез антибиотици. Намаляващата ефективност на този вид лекарства се дължи на злоупотребата с тях. И ако безконтролният им прием продължи..

публикувано на 18.11.19 в 12:09

Руски университети канят български студенти

Образователна изложба на водещи висши учебни заведения от Русия се проведе за първи път в София от 15 до 17 ноември в Руския културно-информационен център. Своите програми и възможностите за безплатно обучение на български граждани представиха 12..

публикувано на 18.11.19 в 11:50