Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Следовник на народните будители“ – престижно отличие за наука, духовност и култура

Снимка: БТА

Повечето читалища в България отдавна са отпразнували своя 100 годишен юбилей. Това не е случайно, защото те възникват в трудни времена, за да задоволят изконния стремеж на българите към знание, духовна храна и извисяване над пошлото и злободневното. Нека не забравяме, че ние сме единственият народ в Европа, който има тази институция и единствената държава, която посреща празник, посветен на духовните си водачи, които наричаме народни будители. Читалището е много повече от познатите в европейските градове библиотеки, у нас то е средище на целия културен живот в малката общност. Още преди да има парламент и правителство, будни и родолюбиви българи създават институцията Народно читалище.  Традицията продължава и до днес. Всяко читалище в страната развива своя оригинална дейност и се гордее със своите съвременни будители.

Признание за активната работа в сферата на духовното съхранение на българина и читалищната дейност са годишните награди „Следовник на народните будители“. Призът е учреден от Съюза на народните читалища и се връчва от 12 години на личности със значим принос в съвременната наука, култура, образование и духовенство. Тази година церемонията се проведе в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която с право бива наричана „най-голямо българско читалище“. Сред лауреатите на отличието са Негово светейшество Патриарх Неофит, директорът на класическата гимназия в София Гергина Тончева, а тази година призът бе присъден на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, акад. Антон Дончев – живия класик на българската литература, естрадната певица Маргарита Хранова, композитора Стефан Диомов, банкера Левон Хампарцумян. С наградата бяха удостоени и деятели като Красимира Александрова директор на Народната библиотека и Галя Христова секретар на Народно читалище „Развитие 1870"- гр. Севлиево.

С днешна дата библиотеките към читалища в България са над 2800 на брой и на практика страната ни се е превърнала в притежател на най-голямата библиотечна мрежа на Европа.

Ролята на българските духовни средища, които в настоящия глобализиран свят помагат да сме по-сплотени и да не забравяме, че преди да бъдем европейци, ние преди всичко сме българи, изтъкна и акад. Георги Марков. Проникновеният изследовател на българската история е носител на „Следовник на народните будители" 2019.



За мен духовното е над материалното, защото материалният свят е преходен, това често хората не го разбират, защото живеем в много прагматичен свят. Често първият въпрос на младите ми колеги историци е какъв хонорар ще получат за някоя своя изява и това им е грешката. Аз много се радвам, че сега отново стана традиция да празнуваме Деня на народните будители, защото благодарение на тях ние съществуваме като народ. Без тях ние нямаше да се съхраним, а ние, българите сме податливи на асимилация има сърбомани, някога гръкомани, а къде са българоманите у нашите съседи, – пита акад. Георги Марков. – И благодарение на нашите будители ние се осъзнаваме, че сме народ с вековна история и затова имаме право на по-добро бъдеще като нация. Аз се радвам, че ние, следовниците на будителите, както ни наричат, сме последователи на предците, които в много трудни времена са имали исторически оптимизъм. Когато казваме, че днес ни е трудно, трябва да си спомним, че е имало и много по-трудни времена, в които те са успели да работят, в името на духовното съхраняване на българския народ.


Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16