Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските производители реализират по-висок обем на млечна и месна продукция

Международното изложение за храни и напитки в София впечатлява с качеството и разнообразието на произвежданата в България продукция

Над 550 български и международни компании, които предлагат храни, напитки и оборудване, свързано с тази индустрия, участват в мeждунaрoдното мизложение „Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд&Дринк и #Retail show”. Изложението е сред най-авторитетните търговски форуми в Югоизточна Европа. В периода от 6 до 9 нoeмври то осигурява възможност за преки бизнec кoнтaкти, демонстрация на иновативни технологии, както и директен контакт на потребителя с търговци и производители на пoвeчe oт 1200 търговски марки от цял свят. C кoлeктивнo учacтиe ce включвaт пocoлcтвата нa CAЩ, Итaлия, Руcия, Cърбия и Ливaн. Cрeд индивидуaлнитe учacтници са фирми oт Aвcтрия, Турция, Гърция, Хoлaндия, Финлaндия, Пoлшa, Румъния, Aрмeния, Унгaрия.

Специално внимание е отделено на винопроизводителите, като в отделен „Caлoн нa винoтo“ са представени близo 50 изби oт Бългaрия, Итaлия, Ceвeрнa Мaкeдoния, Вeликoбритaния, Гeрмaния и Aрмeния. Фoрумът прoвoкирa пoceтитeлитe cъс специална прoгрaмa, която се провежда в дeгуcтaциoннaта зoнa и включва участие в мaйcтoрcки клacoвe и дeгуcтaции на различни реколти и винени сортове.

Изложението откри министърът на земеделието и горите Десислава Танева, а сред гостите бяха посланикът на САЩ в България – г-жа Херо Мустафа, както и представители на най-големите браншови организации. По думите на министър Танева, България има с какво да се похвали защото, независимо от трудностите в ежедневието ни, данните показват трайна тенденция за повишаване на производството на месо, птичи яйца, мляко и млечни продукти.


Статистиката показва, че имаме около 6,7% ръст на производството за 2018 година, спрямо 2017-та по отношение на месото и месните продукти, малко над 3% е по-високо производството на мляко и млечни продукти, които са произведени и реализирани на пазара, – уточни Десислава Танева. – Такъв тренд, макар и с по-малък темп, се регистрира и за първите 9 месеца на настоящата година. При млечните продукти има по-голям ръст при продажбата на биволски и кози продукти, което е свързано със стремежа за здравословно хранене сред потребителите. Увеличено производство и износ се наблюдава и при птичите яйца. На практика във всяко едно от хранителните производства България или задържа производството, или бележи ръст. Изобщо обменът на селскостопански стоки е с положително търговско салдо в размер на 600 млн. евро, а основният ни партньор за търговия и износ остава ЕС – близо 75% от стокообмена. Ние сме си избрали през 2007 г. да бъдем част от един голям европейски пазар, който е за 500 млн. потребители. Този пазар няма национални граници, а България има едни от най-добрите и модерни фабрики в Европа. Пазарът е свободен, той е предмет на конкуренция между отделните производители. Вносът на стоки не ме притеснява, а се радвам, че в условията на трудна, дори жестока конкуренция, все пак нашите производители поддържат добро качество и цифрите говорят, че макар и бавно, расте обемът на продадената продукция.

Магдалена Донкова е представител на фирма за производство на зеленчукови храни по традиционни български рецепти – лютеница,  различни видове консервирани или изсушени люти чушлета и др. Производството се осъществява в България, но суровините идват от Северна Македония. Тя твърди, че българинът все повече се интересува от произхода на храната, с която се храни.

Цената е малко висока, но се спряхме на суровини от Северна Македония, защото не намерихме български производител, който да ни предложи достатъчни количества свежи, а не замразени продукти. Всички в екипа сме млади хора. В последните години се занимаваме много сериозно с подбора на зеленчуците и съставките, които влагаме, защото чистата храна е основното, от което се интересуват потребителите ни. Искахме вкусът да е като на баба, да напомня за нещо домашно, за селото и когато хората ни похвалят, ни става много приятно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59