Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Кукошаров с дебютен албум But a Dream

Снимка: личен архив

Повече от двайсет години Росен Кукошаров се занимава с музика професионално. Пее, пише текстове за различни български изпълнители, работи с творци като Лили Иванова, Мария Илиева, Орлин Павлов и други актуални имена от родната поп сцена. Имал е възможност да бъде на една сцена с Jamiroquai, с Freestyle (Фрийстайл) като подгряваща група. Росен има издадени няколко авторски сингъла, които му донесоха четири награди от конкурса за български поп и рок изпълнители на БНР – „Пролет“. И едва сега, през есента, музикантът издаде своя първи самостоятелен албум, озаглавен But a Dream (Просто сън).




Това са песни, които съм събирал от доста време и чак сега намериха своята реализация. Някои от тях претърпяха и стилистични метаморфози. Разбира се, в албума има и съвсем нови композиции, създадени специално за него. В крайна сметка той е едно от моите превъплъщения като музикант. В But a Dream съм наблегнал повече на джаз музиката, има немалко импровизаторски сола, за което голям принос имат всички музиканти, с които съм работил. Беше голямо предизвикателство да се справя чисто технически с тази свободна, импровизационна зона. Затова за мен този албум е едно своеобразно израстване, сбъдване на една мечта. Целта ми не беше просто да издам албум, а да има какво да покажа с него, както и желанието ми да работя с брат ми, Милен Кукошаров. Той отдавна е заел своето място в джаз средите и за мен, като по-малкия брат, досега е било недостижимо да работя с него, но ето, че се случи.

Албумът But a Dream съдържа осем авторски композиции на Росен Кукошаров. Освен на английски, той е включил и две песни на български език. Те са познати на българската аудитория от наградите, които е печелил с тях и съответно излъчванията им в родния ефир. Основна причина албумът да звучи „джазово“ е не само намесата на брат му, Милен Кукошаров, който е един от изявените джаз пианисти у нас, но и благодарение на Димитър Карамфилов – контрабас и Васил Вутев – ударни, с които изпълнява пиесите. Всички текстове са написани от изпълнителя, а в аранжиментите важно участие заема неговият брат.

Песента, която дава име на албума But a Dream, има интересен текст. В нея съм направил заемки от различни приказни истории – от „Малкият принц“, от „Питър Пан“, от „Алиса в страната на чудесата“… Вътре има стереотипи на детето, което се противи на това да порасне, борбата в човек при израстването му, стремежа да запази детското в себе си, макар и често несъзнателно. Темата, която засягам в текста е какво се случва с човек, когато вече не е такъв, какъвто е бил.

Иван Бошев е човекът, който е записал и мастерирал албума. Той застава зад проекта и като ко-продуцент, заедно с Милен Кукошаров – основния двигател в реализацията му.


Официалното представяне на дебютния албум на Росен Кукошаров But a Dream беше в Пловдив преди броени дни, на петото издание на Пловдив Джаз фест. Във времето той ще намери своето място и на други сцени и фестивали както у нас, така и в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05