Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Кукошаров с дебютен албум But a Dream

Снимка: личен архив

Повече от двайсет години Росен Кукошаров се занимава с музика професионално. Пее, пише текстове за различни български изпълнители, работи с творци като Лили Иванова, Мария Илиева, Орлин Павлов и други актуални имена от родната поп сцена. Имал е възможност да бъде на една сцена с Jamiroquai, с Freestyle (Фрийстайл) като подгряваща група. Росен има издадени няколко авторски сингъла, които му донесоха четири награди от конкурса за български поп и рок изпълнители на БНР – „Пролет“. И едва сега, през есента, музикантът издаде своя първи самостоятелен албум, озаглавен But a Dream (Просто сън).




Това са песни, които съм събирал от доста време и чак сега намериха своята реализация. Някои от тях претърпяха и стилистични метаморфози. Разбира се, в албума има и съвсем нови композиции, създадени специално за него. В крайна сметка той е едно от моите превъплъщения като музикант. В But a Dream съм наблегнал повече на джаз музиката, има немалко импровизаторски сола, за което голям принос имат всички музиканти, с които съм работил. Беше голямо предизвикателство да се справя чисто технически с тази свободна, импровизационна зона. Затова за мен този албум е едно своеобразно израстване, сбъдване на една мечта. Целта ми не беше просто да издам албум, а да има какво да покажа с него, както и желанието ми да работя с брат ми, Милен Кукошаров. Той отдавна е заел своето място в джаз средите и за мен, като по-малкия брат, досега е било недостижимо да работя с него, но ето, че се случи.

Албумът But a Dream съдържа осем авторски композиции на Росен Кукошаров. Освен на английски, той е включил и две песни на български език. Те са познати на българската аудитория от наградите, които е печелил с тях и съответно излъчванията им в родния ефир. Основна причина албумът да звучи „джазово“ е не само намесата на брат му, Милен Кукошаров, който е един от изявените джаз пианисти у нас, но и благодарение на Димитър Карамфилов – контрабас и Васил Вутев – ударни, с които изпълнява пиесите. Всички текстове са написани от изпълнителя, а в аранжиментите важно участие заема неговият брат.

Песента, която дава име на албума But a Dream, има интересен текст. В нея съм направил заемки от различни приказни истории – от „Малкият принц“, от „Питър Пан“, от „Алиса в страната на чудесата“… Вътре има стереотипи на детето, което се противи на това да порасне, борбата в човек при израстването му, стремежа да запази детското в себе си, макар и често несъзнателно. Темата, която засягам в текста е какво се случва с човек, когато вече не е такъв, какъвто е бил.

Иван Бошев е човекът, който е записал и мастерирал албума. Той застава зад проекта и като ко-продуцент, заедно с Милен Кукошаров – основния двигател в реализацията му.


Официалното представяне на дебютния албум на Росен Кукошаров But a Dream беше в Пловдив преди броени дни, на петото издание на Пловдив Джаз фест. Във времето той ще намери своето място и на други сцени и фестивали както у нас, така и в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15