Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Снимка: БГНЕС

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки, запазени във фонда на международната асамблея. Първото подобно събитие у нас се провежда през 1979 г, обявена от ООН за Международна година на детето. С организацията на Асамблеята се заемат общественици и културни дейци от цял свят под ръководството на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура и дъщеря на генералния секретар на Българската комунистическа партия Тодор Живков. Първите участници в асамблеята са 2500 деца от 77 страни. В рамките ѝ се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо-обръщение“ към децата от целия свят. Едно от важните събития по време на първия фестивал за детско изкуство у нас е и откриването на международния парк на децата от света „Камбаните“, където гостенчета от различни държави, поставят по една камбана, символизираща културата и традициите на родината им. Церемонията уважава лично тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М'Боу. 3900 деца от 138 страни участват в четирите издания на Асамблеята до 1989 година. Участниците от България са 14 хиляди. През 1990 година инициативата е спряна, а през 1999-та е възстановена в по-скромен мащаб от дъщерята на Людмила – Евгения Живкова.


Още от категорията

Картините на Хейди Ефрат − среща между студения пейзаж на Севера и слънцето на България

„Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорности. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро” – думите са на финландската..

публикувано на 10.12.19 в 12:27

Музей в Рим отваря врати за „България през стъклото на времето“

От 12 декември до 12 януари музеят, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere , в италианската столица ще бъде домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“ , обгърната от упойващия аромат на български..

публикувано на 08.12.19 в 07:30

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30