Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна DОN'T WASTE, TASTE

Български фестивал говори открито за проблема с хранителните отпадъци

Снимка: Ася Чанева

Знаете ли, че една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда и отива на боклука. Спасяването на питателна храната от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се. Това би помогнало за премахването на глада и недохранването. Според  статистиката близо 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден.

От 15-ти ноември до 15-ти декември в София се провежда първият у нас фестивал, посветен на проблемите с хранителните отпадъци. Зад инициативата, наречена „Don’t waste, taste“, стоят три млади дами – победителката от третото издание на Мастър Шеф-България – Божана Кацарова, Елена Кузмова и Радина Бачева. 

Фестивалът има за цел да фокусира вниманието към проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за хората, икономиката и околната среда. Различни инициативи ще направят опит да повишат хранителната култура и осъзнатост на потребителите като дадат примери за намаляване на хранителния отпадък на територията на столицата. А защо не и да поставят началото на устойчиви практики в тази насока.

Първото издание на „Don’t waste, taste“ включва богата програма от над 70 събития – кулинарни, културни и социални. Повече от 40 ключови заведения в София се включват със специални менюта, а шеф готвачите им дават рецепти и съвети на желаещите да положат усилия за пълноценно оползотворяване на хранителните продукти.


Бъдещето е в ръцете на подрастващите, затова Фестивалът ще стигне и до тях със специални събития за най-малките в края на ноември. Сериозната тема за разхищението на храна, ще им бъде представена чрез игри и интересни обучения.„Решихме, че ще е много хубаво да покажем добри примери по темата разхищение на храна. Не искаме да казваме, че  хората са лоши, – обяснява Елена Кузмова. – Надяваме се възможно най-много организации и заведения, които се припознават с каузата, да покажат своите добри практики. България вече е узряла за този проблем, за него трябва да се говори и хората да предлагат решения. ЕС казва, че до 2030 година боклукът, който се изхвърля трябва да се намали с 30 процента. Това означава, че искаме или не, много скоро България ще трябва да изпълнява регулации. Когато става дума за оползотворяване на храната без остатък не говорим за това, че на фестивала ще се предлагат боклуци за храна. Не, по-скоро ще се научим да използваме възможно най-много от хранителните продукти, например – листата на морковите и на целината да не се хвърлят, а да се използват за друго ястие и пр. Едно от  заведенията, включени във фестивала ще предлага сладолед от обелки от картофи. Много такива примери ще дадем. Искаме този проблем да достигне до възможно най-много хора. “

Снимки: Ася Чанева


Още от категорията

Иван Думиника

Научна конференция посветена на бележити бесарабски българи

Международна научна конференция "Бележити бесарабски българи" се проведе онлайн в Кишинев. Събитието е посветено на Деня на бесарабските българи 29 октомври и Деня на народните будители 1 ноември. Представени са 12 доклада. Новината е, че съумяхме..

публикувано на 27.10.20 в 09:46

Майки от „Системата ни убива“ излизат на факелно шествие

Майки от гражданската инициатива "Системата ни убива" организират в 111-тата вечер на антиправителствените протести факелно шествие. То е в памет на "децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализирани домове". Според..

публикувано на 27.10.20 в 08:41

Негативна рекордна статистика за COVID-19 в последното денонощие

Нов пик на заразените отчита Националният информационен портал за изминалото денонощие. При направени 7 659 теста позитивните са 2 243 или това са 29,29% от направените тестове, което е рекорд като брой и като процент. Най-много ново заразени..

публикувано на 27.10.20 в 08:25