Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как правителството ухажва пенсионерите в България

Премиерът Бойко Борисов: „Всички са във възторг“ от вдигането на пенсиите

Снимки: БГНЕС

Възрастните хора в България живеят с усещането, че са изоставената част от обществото. Битието им, в огромното мнозинство, е белязано от трудни материални условия и лишения, страдания от здравословен характер и от самотата на третата възраст. В момента обаче изглежда, че положението се променя.

Мерките за подобряване на условията на живот на възрастните хора в България се множат на фона на растящата икономика. 1 276 200 пенсионери ще получат за Коледа надбавка от 20 евро над получаваната пенсия. Парите не са много и няма да направят живота на възрастните хора по-луксозен, но поне този бонус ще им позволи малко по-богата трапеза за празничните дни.

„Хубаво е, че правителството сега отпусна помощи за пенсионерите, коледни добавки. Това е добре, но трябва да се обърне внимание на администрацията, която трябва да се съкращава, защото от там се гълтат много пари, отиват на вятъра. И е време вече за това електронно правителство, за което говорим. Трябва най-накрая да стане“, настоява Димитър Дианов, пенсионер от Ботевград.

Фактите сочат, че средният брой на пенсионерите е около 2 154800, а средната пенсия е 197 евро. Дори в България, където цените на някои стоки и услугите са доста под-средните равнища в Европа и паритетът на покупателната способност на българите е 50% от този на гражданите в по-развитите европейски страни, една такава пенсия не стига да се покрият всички жизненонеобходими разходи. Тя е твърде близка до линията на бедност от 178 евро. Но и тук ще има увеличение през 2020г. - до 186 евро.

Предвижданите от новата социална политика на властите мерки по отношение на пенсионерите включват и 100000 безплатни антигрипни ваксини за хората над 65 години. На фона на повече от 2 млн. пенсионери това изглежда малко и действителността го потвърждава,  тъй като медиите са пълни с оплаквания на лични лекари и възрастни пациенти, че няма достатъчно ваксини. На тези критики властите отговарят с обещанието до 2 години 1/4 от пенсионерите да получат ваксини.

Наближаващата нова 2020 година също обещава повишено внимание на властите към проблемите на хората от третата възраст. Минималната пенсия ще стане 128 евро от 1 юли догодина, от тази дата ще нараснат с 6.7% и всички пенсии в страната, след увеличението им през настоящата година от 5.7%. По този повод премиерът Бойко Борисов каза, че „всички са във възторг“. Това звучи малко пресилено, но показва, че правителството се опитва да облекчи живота на пенсионерите, доколкото това е възможно. Според бившия социален министър и директор на Балканския институт по социална политика Иван Нейков, „заложеното увеличение на пенсиите с 6.7% няма да донесе осезаема промяна в стандарта на живот на хората, които разчитат само пенсиите, защото очакваната средногодишна инфлация от 3% бързо ще стопи разликата“.

И коледната надбавка, и безплатните антигрипни инжекции за пенсионерите са нещо добро. Но това не е достатъчно и няма да реши основния проблем – нужно е преизчисляване на пенсиите в съответствие с новите икономически реалности, казва Теодора Голгочева, 70-годишна пенсионерка от София. Не може да се живее нормално със 120 евро пенсия, всичко поскъпва, само лекарствата ми са над 50 евро месечно. Държавата непрекъснато твърди колко добре била икономиката и харчи огромни пари за самолети, за автомагистрали, за полиция и т.н. А за нас само от време на време се сещат и ни подхвърлят трохи.

Когато говорим, че пенсиите в България са прекалено ниски, не трябва да забравяме, че на възрастните хора е разрешено да работят и да получават заплата заедно с пенсията. Че това е мярка с реален ефект говори фактът, че над 60% от пенсионерите в страната продължават да се трудят, за да повишат доходите си и да останат полезни за обществото.

Всички в България са наясно, че нацията застарява и пенсионерите стават една все-голяма част от обществото, въпреки, че в страната е регистрирана най-ниската продължителност на живота в Европа. Растящият брой сребърни коси означава обаче и увеличение на средствата, отделяни за пенсии, като догодина те ще надхвърлят 5 млрд. евро, което е ръст от 373 млн. евро спрямо тази година и така средната пенсия ще достигне 211 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16