Старозагорската опера почита Стефка Минева за 50-годишния й сценичен юбилей

Снимка: @StateOperaStaraZagora

Стефка Минева – един от българските гласове, оставили бляскава следа в оперните театри „Ла Скала”, „Метрополитън”, „Арена ди Верона”, ще бъде почетена на сцената на Старозагорската опера по повод на 50-годишния й творчески юбилей. В рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство, който в момента се провежда в града, на сцената тази вечер (30 ноември) в чест на оперната прима ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев.

Мецосопраното Стефка Минева започва кариерата си именно от Старозагорската опера, сред чиито основатели са и нейните родители, за да покори един ден световните сцени по света. В момента тя отново работи в операта на родния си град като вокален консултант. През тази година Фестивалът на оперното и балетното изкуство също отбелязва 50-годишен юбилей, представяйки богата програма от заглавия на оперни и балетни произведения, премиери и годишнини на запомнящи се творци. Фестивалът ще бъде закрит на 7 декември с операта „Фалстаф” от Верди – спектакъл на Пловдивската опера с участието на диригента Павел Балев и на световноизвестните солисти Кирил Манолов и Мариана Пенчева.Още от категорията

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от..

публикувано на 01.12.19 в 08:00