„Пловдив – европейска столица на културата”

Всеки трети пловдивчанин е посетил поне едно културно събитие през годината в родния си град

Снимка: plovdiv2019.eu

Седемдесет и четири на сто от пловдивчани са посетили поне едно културно събитие в родния си град през настоящата година благодарение на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, стана ясно на международната среща „Поглед назад с мисъл напред”, организирана от фондация „Пловдив 2019” и Гьоте институт. На нея представители на европейски културни центрове като Пловдив, Матера и Ливърпул дадоха много добра оценка за българското представяне в този мащабен европейски проект. Според мониторинговия доклад всеки трети пловдивчанин е засилил чувството си за принадлежност към Европа вледствие на титлата „Европейска столица на културата”. Жителите на Пловдив асоциират специалната за тях година с популяризирането на родния им град, с увеличаването на броя на туристите и с повече приходи от пътувания, инвестиции, ремонти и благоустрояване. Кметът Здравко Димитров пък заяви, че община Пловдив ще продължи да развива града като културна столица и ще подкрепя устойчивите творчески проекти.


Още от категорията

Анджела Родел представя българската литература пред англоезичния свят

Американката Анджела Родел избира да живее и работи в България преди 15 години. Оттогава тя пее песни с българско етно звучене заедно с музикантите от група „Гологан“, снима се в няколко игрални филми на известни наши режисьори, но най-вече..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Паметна плоча във Виена увековечава Гена Димитрова

Виенският дом на една от най-големите световни оперни звезди Гена Димитрова ще носи паметна плоча с името й. По този начин сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед” ще отдаде признание и почит на българката, споделяла оперната сцена с..

публикувано на 01.12.19 в 08:00

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от..

публикувано на 01.12.19 в 08:00