Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа симфония от Петко Стайнов ще звучи за първи път от половин век насам

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“. От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни програми. Този път в афиша е Концертът за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски със солист Филип Филипов и Симфония № 1 от Петко Стайнов. Диригент е Христо Христов, който от няколко месеца работи с младежкия оркестър. Това ще бъде и първият му официален концерт като диригент на „Пионер“. Инструменталният концерт, който ще прозвучи, е едно от най-често изпълняваните произведения на великия руски композитор. Колкото до симфонията от българския класик, трябва да кажем, че тя е малко позната дори на специалистите. Според организаторите, не е изпълнявана повече от половин век. Последният запис, регистриран в БНР е от честването на 70-годишнината на композитора.

Ето и малко история: Петко Стайнов завършва творбата през 1945-а, когато е почти 50-годишен. Преди това вече е натрупал сериозен опит в областта на хоровата музика, дори остава в нашата история като основоположник на хоровата балада. До средата на 40-те години на ХХ век е създал и немалко произведения за симфоничен оркестър - „Симфонично скерцо“, увертюра „Балкан“, поемите „Легенда“ и „Тракия“, сюитата „Приказка“… И изключително популярната сюита „Тракийски танци“, една от първите му композиции след като завършва консерватория в Дрезден и с завръща в родния Казанлък. Сюитата „Тракийски танци“ или отделни части от нея са част от репертоара на всички български оркестри, включително и на Филхармония „Пионер“. С нея младите музиканти безброй пъти са печелили аплодисментите на публиката у нас и извън страната ни. Още от времето, когато на пулта беше проф. Влади Симеонов – известен български диригент и педагог, основал детско-юношеския състав през 1952 г.

Без да пренебрегваме соловия концерт, който ще прозвучи в изпълнението на един наистина много талантлив и успешен млад цигулар, присъствието на Първа симфония от Петко Стайнов в програмата е истинско събитие. „Произведението е мащабно, звучността е българска – и като мелодика, и като метроритмична организация. Заслужава си да се чуе“ – твърди доц. Александър Пешев, артистичен директор на Филхармония „Пионер“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05