Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Албания Доника Ходжа пред Радио България:

В този момент и най-малкото дарение е от значение за Албания

Приключи първата фаза на издирване и спасяване на хора под рухналите сгради след опустошителното земетресение с магнитуд 6,4 степен по скалата на Рихтер, което разлюля Албания на 26 ноември. 

Равносметката е трагична– каза пред микрофона на Радио България посланикът на Албания в България Доника Ходжа и обясни, че освен жертвите, чиито брой достигна 51 души, „около 900 са получили първа помощ в болниците, 45 души са спасени при издирвателните операции и са извадени от развалините с помощта на държавите, които са до нас и се отзоваха, дори без да искаме тяхната помощ. Повече от 1 200 къщи са напълно разрушени, много блокове са с напукани стени и хората се страхуват да се върнат в тях. На практика около 5 200 души остават на улицата и в момента се намират по палатки, като все още сме на етап установяване на щетите“.

Седмица след най-силния трус бизнесът е парализиран, хората не се явяват на работа. Много са жителите на най-засегнатите райони около град Дуръс и столицата Тирана, които са напуснали домовете си и в момента се намират при свои близки в други части на страната.

„Албанците са в паника. Земетресението на 26 ноември беше последвано от повече от хиляда вторични труса с магнитуд между 1,9 и 5,2 степен по скалата на Рихтер и страхът им е разбираем“ – обясни посланик Ходжа. „Въпреки, че специалистите успокояват, че може би пикът е отминал, трусовете са опасни и за вече повредените сгради, които могат да станат напълно негодни за живеене“.

На терен е вече голям екип от около 50 психолози от Косово, които помагат на своите местни колеги при справянето с последствията за по-бързото връщане на хората към нормалния ритъм на живот. Следващото предизвикателство пред страната е установяването на щетите и най-вече на опасните сгради, които да бъдат съборени или ако е възможно – спешно ремонтирани. Тук има нужда от международна подкрепа,  очаква се пристигането на специалисти – инженери и архитекти от Италия и САЩ. Молба за такава помощ е отправена и към България.

Българското правителство ни помогна още в първия момент – получихме 200 хиляди лева от МВнР“ – обясни посланикът, като спомена и хуманитарната помощ изпратена от МВР и Българския червен кръст с палатки, одеяла, чаршафи, хигиенни комплекти за най-спешните първоначални нужди. Освен това няколко фондации, макар и със скромни суми по обявените банкови сметки, подпомогнаха нашата дарителска кампания. В този момент и най-малкото дарение е от значение за Албания и за албанците. Искам да благодаря за жеста на едно българско семейство, което живее във Франция и предложи своя дом в България, за да бъде настанено там някое от пострадалите семейства. Това са малки жестове, които показват много“.

В този момент най-важното, от което албанският народ има нужда е проявата на солидарност, тъй като щетите са толкова големи, че страната не е в състояние да се справи сама с последствията. 

„Както казах, щетите са апокалиптични. Това е истинска катастрофа за страната ни и не можем да се справим сами. Разбрахме го още в първите часове след земетресението. Затова молим за помощ всички приятелски страни – съседите, ЕС, всички които могат да ни помогнат“.


И не само към държавите  е отправен апелът. Дарителската кампания е отворена за всеки, който има възможност със собствени средства да подпомогне възстановяването, което несъмнено ще отнеме години.

Снимки: dosja.al  и Посолство на Република Албания в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05