Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иновативен метод помага на незрящи да добият представа за артефакти

Снимка: dnews

В Регионалния исторически музей в Добрич и незрящите вече ще могат да се докосват до културното наследство. Иновативният метод, благодарение на който това става възможно, е разработен по проекта "Другия път" от програмата на Европейския съюз "Еразъм +", на стойност близо 150 000 евро. В инициативата музеят си партнира със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, където е създаден методът, и с още няколко неправителствени организации в Испания и Кипър. Хората със зрителни увреждания ще могат да придобият представа за артефактите чрез синтезия и активиране на целия сетивен регистър. Специалисти от музея, преминали в Италия специално обучение за треньори на незрящите, вече поведоха първите посетители в археологическата експозиция. Групата се докосна до антична фигура на лъв, керамични съдове на траките и диплома на римски легионер. Проектът за хората със зрителни затруднения предвижда и 12 туристически маршрута, които ще бъдат определени от партньорите и включени в наръчник и аудиокнига.

Още от категорията

Организираният туризъм в България за пръв път с финансов стимул от държавата

Правителството отпуска допълнително 15 млн. лв. от държавния бюджет за насърчаване на организирания туризъм в страната ни. Фокусът е върху летния туристически сезон от юни до края на септември, тъй като анализите в сектора показват, че организираните..

публикувано на 28.01.20 в 11:52

Петрич кале – архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи

Непристъпна и непозната дори за археолозите, римската крепост Петрич кале е на път да се превърне в нова туристическа атракция. Намира се в диаметрално противоположна посока от едноименния гр. Петрич. Петрич кале е близо до морската ни столица..

публикувано на 25.01.20 в 08:00

„Акве Калиде“ – модерен атракцион, „стъпил“ върху историческото наследство край Бургас

Детски кът , като гигантско лего, където малчуганите ще могат да строят различни по план римски крепости. Ще могат да облекат дрехи от отминали времена, да стрелят с лък и стрели, да се запознаят със старинни техники на везане, готвене и..

публикувано на 24.01.20 в 12:30