Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативен метод помага на незрящи да добият представа за артефакти

Снимка: dnews

В Регионалния исторически музей в Добрич и незрящите вече ще могат да се докосват до културното наследство. Иновативният метод, благодарение на който това става възможно, е разработен по проекта "Другия път" от програмата на Европейския съюз "Еразъм +", на стойност близо 150 000 евро. В инициативата музеят си партнира със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, където е създаден методът, и с още няколко неправителствени организации в Испания и Кипър. Хората със зрителни увреждания ще могат да придобият представа за артефактите чрез синтезия и активиране на целия сетивен регистър. Специалисти от музея, преминали в Италия специално обучение за треньори на незрящите, вече поведоха първите посетители в археологическата експозиция. Групата се докосна до антична фигура на лъв, керамични съдове на траките и диплома на римски легионер. Проектът за хората със зрителни затруднения предвижда и 12 туристически маршрута, които ще бъдат определени от партньорите и включени в наръчник и аудиокнига.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13