Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативен метод помага на незрящи да добият представа за артефакти

Снимка: dnews

В Регионалния исторически музей в Добрич и незрящите вече ще могат да се докосват до културното наследство. Иновативният метод, благодарение на който това става възможно, е разработен по проекта "Другия път" от програмата на Европейския съюз "Еразъм +", на стойност близо 150 000 евро. В инициативата музеят си партнира със Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, където е създаден методът, и с още няколко неправителствени организации в Испания и Кипър. Хората със зрителни увреждания ще могат да придобият представа за артефактите чрез синтезия и активиране на целия сетивен регистър. Специалисти от музея, преминали в Италия специално обучение за треньори на незрящите, вече поведоха първите посетители в археологическата експозиция. Групата се докосна до антична фигура на лъв, керамични съдове на траките и диплома на римски легионер. Проектът за хората със зрителни затруднения предвижда и 12 туристически маршрута, които ще бъдат определени от партньорите и включени в наръчник и аудиокнига.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10