Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатричната грижа – проблемно звено в българското здравеопазване

Снимка: Катя Чорова

Истински наболяла тема в последните седмици, стотици заклеймяващи коментари и най-вече липса на доверие и уважение към най-хуманната професия в областта на здравеопазването – педиатрията, провокира интервюто с д-р Жана Станева. Педиатър и неонатолог, борила се с несгоди и проблеми в течение на 45 години, първо като завеждащ неонатологичното отделение във Врачанската многопрофилна болница, а от няколко години завеждащ неонатологично отделение в столично лечебно заведение.

Искам ли да съм педиатър в България? – ето как звучи с днешна дата отговорът на този въпрос:




За мен и моите колеги болното дете е центъра на нашата вселена. Към него и неговите родители са насочени нашите усилия за непрестанно повишаване на квалификацията ни, за подобряване на диагностичните и лечебни методи, които използваме, за получаване на нова най-съвременна апаратура, усилия за кардинална промяна и адекватно структуриране на системата за достъп до квалифицирани лекарски грижи за всяко дете – казвадългогодишният професионалист д-р Станева, и допълва: – Но когато 30 години се лутаме в реформите на здравната система, все по-често отговорът на този въпрос на всеки млад медицински кадър, който тепърва трябва да избере специалност, е не!

Българската педиатрична асоциация предупреждава, че има опасност доста лечебни заведения да попаднат в ситуация на дефицит на педиатри. Изнесената статистика показва, че педиатрите в страната са около 1400. Голяма част от тях обаче работят в пенсионна възраст, което означава, че най-много след десетина години и те ще напуснат сектора по обясними причини.

Наистина педиатрите се топят най-бързо сред медицинските специалисти,  потвърждава д-р Станева. Педиатрията изисква тежка и дълга специализация, с относително ниско заплащане. И въпреки че специалността ни е една от най-хуманните, тя често е и най-обругаваната, тъй като за българина детето е най-ценното и при проблем, родителите действат емоционално. Сериозната липса на апаратура, а също и на педиатри с капацитет да обучават младите кадри в малките педиатрични болници в страната, също води до заплашително застаряване на професията. Всичко това са фактори, които отблъскват младите лекари, които предпочитат да се учат извън България, или избират по-леки специалности. 

Фокусирани върху новороденото или прекрачвайки лекарския кабинет с болно дете, рядко си даваме сметка колко изстрадана е тази професия и каква борба изисква спасяването на един човешки живот, понякога превъплътен само в няколкостотин грама…И си задаваме логично въпроса, трябва ли да се разчита само на добронамереността и благодеянието на гражданите, на кампанията „Българската Коледа“ – една прекрасна, но недостатъчна инициатива, на смс-и и събиране на капачки, за да се подпомогнат педиатричните отделения в страната. Не е ли редно системата да се реформира?

Да, системата на здравеопазването трябва да се реформира из основи и да се обърне особено внимание на информираността на населението за правилата, по които тя функционира, категорична е д-р Станева

Почти не се срещам с родители, които да са напълно наясно със задълженията на техния личен педиатър, какво означава „спешна медицинска помощ“, кои са спешните състояния, за които бързите реакции на медиците са от изключителна важност. Трябва да се знае с категоричност от всеки родител, че лекарят, който трябва да отговаря по всяко време на денонощието при проблем, е  личният лекар. Ако родителите не успяват да се свържат с него в празничен или почивен ден, трябва задължително да разполагат с номер на педиатър от  клиниката, с която личният лекар е длъжен да има сключен договор. При особено остри случаи – обръщайте се към спешна помощ, включително и УМБАЛ „Пирогов“, съветва педиатърът.

Идеята за построяване на многопрофилна университетска педиатрична болница отдавна вълнува всички работещи в сферата на детското здравеопазване у нас. През годините на няколко пъти са започвали различни проекти, но всички – неуспешни. С днешна дата България продължава да бъде единствената европейска държава, в която няма Национална педиатрична болница. И тъй като предвидената за целта сграда е на ниво груб строеж направен преди  десетилетия, в момента тече сериозен дебат доколко същият би могъл да бъде използван. Предстои да видим какво ще бъде решението на експертите и на правителството.

Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45