Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български народни песни ще звучат на празнични концерти в Русия

Снимка: @choirboryana

След броени дни Женският народен хор „Боряна“ - гр. Пловдив с ръководител Николай Гурбанов заминава на кратко турне в Русия. Съставът ще изнесе три концерта, в които участва и известната странджанска певица Златка Ставрева. От нея научаваме подробности за предстоящите изяви:


Страната ни получи покана българска културна делегация да посети Русия и да вземе участие в тържествени концерти по Никулден (стар стил) в Областния театър „Ломоносов“ в гр. Архангелск („Поморские гуляния на Николу Зимнего“). Домакини са музикантите от Държавния академичен Северен руски народен хор с главен художествен ръководител Светлана Игнатиева, заслужил артист на Русия. Хорът е с 90-годишна история,  съставен е от прекрасни женски гласове и е сред традиционните участници в Пасхалния фестивал в Москва, чийто артистичен директор е Валерий Гергиев.


Нашето гостуване в Русия е от 14 до 17 декември, ще имаме концерт в Архангелск. Следва един в гр. Новодвинск, който е под наслов „На Новодвинск с любов“ (Новодвинску с любовью) и един в гр. Северодвинск. Нашата делегация води проф. Севдалина Тороманова, председател на Общинския съвет в Бургас. Женски народен хор „Боряна“ е една нова вокална формация, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Репертоарът ѝ се състои от творби на нашите известни композитори Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.


В програмата, която са подготвили за Русия, са включени песни от всички фолклорни области на страната ни. Основател на хор „Боряна“ е Николай Гурбанов – председател на Български младежки фолклорен съюз. Той е автор на над 50 творби за народен хор и над 100 обработки на народни песни и инструментални мелодии. Аз ще се представя с автентичен странджански фолклор.

Всички, които познават българската народна музика, със сигурност са чували песните на Златка Ставрева. Десетилетия тя съчетава соловата си кариера с активна педагогическа дейност. Работи неуморно за развитието на младите таланти в община Приморско. Основател е на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, който през 2020 г. ще се проведе за девети път. Родена е в сърцето на Странджанската фолклорна област - с. Кости, там, където са съхранени старинни народни песни, а нестинарите и до днес извършват своя магически огнен ритуал. „Тудоро, Тудоро“ − една от песните, свързани с нестинарството, ще прозвучи и на предстоящите концерти в Русия.


Г-жа Ставрева сподели също, че ще предаде на домакините от Държавния академичен Северен руски народен хор специално поздравление от кмета на град Приморско д-р Димитър Германов и покана за гостуване в деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“.

Сред изпълнителите в концерта е и доц. Донна Михайлова − лауреат на всеросийски и международни конкурси, преподавател в института „Иполитов-Иванов“ ( Государственный музыкально-педагогический институт имени М.М. Ипполитова-Иванова), солистка на оркестър „Гусляры России“ от Москва. Донна Михайлова е концертираща певица, изследовател и педагог в областта на фолклора. От години тя е член на журито на „Атлиманска огърлица“ и е символичен посланик на творческото взаимодействие между Русия и България. Донна е потомка на бесарабски българи и е носител на песенните традиции, които е наследила от своите родственици. След програмата на гостите от България, аз ще построя своеобразен културен мост към изпълненията на Северния хор. Ще открия втората част на концерта с българска народна песен от Одеска област, Болградски район, с. Калчево. Тя е от репертоара на моята майка Мария Маврова (от Украйна) и се нарича „Месчанта (месечината) рану изгрява“. Ще пея в съпровод на оркестъра на Северния хор с диригент Александър Качаев - заслужил артист на Руската федерация- сподели пред Радио България доц. Михайлова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05