Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български народни песни ще звучат на празнични концерти в Русия

Снимка: @choirboryana

След броени дни Женският народен хор „Боряна“ - гр. Пловдив с ръководител Николай Гурбанов заминава на кратко турне в Русия. Съставът ще изнесе три концерта, в които участва и известната странджанска певица Златка Ставрева. От нея научаваме подробности за предстоящите изяви:


Страната ни получи покана българска културна делегация да посети Русия и да вземе участие в тържествени концерти по Никулден (стар стил) в Областния театър „Ломоносов“ в гр. Архангелск („Поморские гуляния на Николу Зимнего“). Домакини са музикантите от Държавния академичен Северен руски народен хор с главен художествен ръководител Светлана Игнатиева, заслужил артист на Русия. Хорът е с 90-годишна история,  съставен е от прекрасни женски гласове и е сред традиционните участници в Пасхалния фестивал в Москва, чийто артистичен директор е Валерий Гергиев.


Нашето гостуване в Русия е от 14 до 17 декември, ще имаме концерт в Архангелск. Следва един в гр. Новодвинск, който е под наслов „На Новодвинск с любов“ (Новодвинску с любовью) и един в гр. Северодвинск. Нашата делегация води проф. Севдалина Тороманова, председател на Общинския съвет в Бургас. Женски народен хор „Боряна“ е една нова вокална формация, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Репертоарът ѝ се състои от творби на нашите известни композитори Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.


В програмата, която са подготвили за Русия, са включени песни от всички фолклорни области на страната ни. Основател на хор „Боряна“ е Николай Гурбанов – председател на Български младежки фолклорен съюз. Той е автор на над 50 творби за народен хор и над 100 обработки на народни песни и инструментални мелодии. Аз ще се представя с автентичен странджански фолклор.

Всички, които познават българската народна музика, със сигурност са чували песните на Златка Ставрева. Десетилетия тя съчетава соловата си кариера с активна педагогическа дейност. Работи неуморно за развитието на младите таланти в община Приморско. Основател е на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, който през 2020 г. ще се проведе за девети път. Родена е в сърцето на Странджанската фолклорна област - с. Кости, там, където са съхранени старинни народни песни, а нестинарите и до днес извършват своя магически огнен ритуал. „Тудоро, Тудоро“ − една от песните, свързани с нестинарството, ще прозвучи и на предстоящите концерти в Русия.


Г-жа Ставрева сподели също, че ще предаде на домакините от Държавния академичен Северен руски народен хор специално поздравление от кмета на град Приморско д-р Димитър Германов и покана за гостуване в деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“.

Сред изпълнителите в концерта е и доц. Донна Михайлова − лауреат на всеросийски и международни конкурси, преподавател в института „Иполитов-Иванов“ ( Государственный музыкально-педагогический институт имени М.М. Ипполитова-Иванова), солистка на оркестър „Гусляры России“ от Москва. Донна Михайлова е концертираща певица, изследовател и педагог в областта на фолклора. От години тя е член на журито на „Атлиманска огърлица“ и е символичен посланик на творческото взаимодействие между Русия и България. Донна е потомка на бесарабски българи и е носител на песенните традиции, които е наследила от своите родственици. След програмата на гостите от България, аз ще построя своеобразен културен мост към изпълненията на Северния хор. Ще открия втората част на концерта с българска народна песен от Одеска област, Болградски район, с. Калчево. Тя е от репертоара на моята майка Мария Маврова (от Украйна) и се нарича „Месчанта (месечината) рану изгрява“. Ще пея в съпровод на оркестъра на Северния хор с диригент Александър Качаев - заслужил артист на Руската федерация- сподели пред Радио България доц. Михайлова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37