Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Little Stories“ – дебютен албум на джаз музиканта Петър Славов-син

Контрабасистът Петър Славов е един от най-успешните джаз музиканти в САЩ и по-специално в Ню Йорк. Той е син на известния в близкото минало барабанист Петър Славов, добре познат от формации като „Джаза на оптимистите“, „Джаз фокус 65“, „Сребърните гривни“ и др. Детството на бъдещия басист е пропито от джаз музиката и оттам той следва естествения ход на съдбата, поемайки по стъпките на баща си.

През 1998 г. Петър Славов-син получава стипендия от музикалния колеж „Бъркли“ и заминава за Бостън. Малко след това е отличен от колежа за „изключително музикално майсторство“ и получава пълна стипендия. След завършване на образованието си там, той се установява в Ню Йорк. Свирил е на най-престижните световни джаз сцени. На Петото издание на джаз фестивала в Пловдив през ноември т.г. той представи своя дебютен авторски албум „Little Stories“ („Малки истории“).


Пиесите в него са десет и са свързани с лични преживявания от живота на автора. Тъгата от загубата на баща му, носталгията по дома след установяването в САЩ − това са някои от темите, превърнали се в музика.


Този албум исках да направя преди доста време. Но бях много зает край други музикални ангажименти и не можех да му обърна нужното внимание. Другата причина е, че не исках да правя компромисен албум. В днешни дни е трудно да се разчита финансово на лейбъли, тъй като и те самите се борят за своето оцеляване. Първоначално аз финансирах Little Stories, но намерих начин в крайна сметка той да стане факт. Пиша музика от много години, още преди да замина за САЩ. Във времето събрах доста материал и така реших, че следващата логическа стъпка е да го издам в албум.

Петър Славов е в САЩ вече двайсет години. За това време той е свирил с някои от най-големите джаз виртуози.

Преди няколко години бях много зает с различни групи на Джо Ловано – един от най-големите американски саксофонисти. Една от формациите му, в които свиря, се казва Us Five. Там аз заместих известната басистката Есперанса Спeлдинг. С тази и с останалите формации на Джо Ловано имах възможност да обиколя света – цяла Америка прекосихме, Европа, даже и до Грузия стигнахме. Така че посветих последните години в работа с този саксофонист. Преди това свирех с кубинеца Алфредо Родригес. Той е виртуоз на пианото, откритие на Куинси Джоунс. За албумаThe Invasion Parade на Алфредо Родригес получихме номинация за „Грами“. Свирих и в проект на самия Куинси Джоунс – Global Gumbo Project. Отделно свиря в още няколко постоянни формации. Щастлив съм, че живея в Ню Йорк, тъй като тук съм в „свещения град“ на съвременния джаз.

В Little Stories басистът използва струнен квартет, бас кларинет, акустична китара, има и пиеса само с контрабас. Албумът е много разнообразен като звучност и е добре да се слуша като едно многочастно произведение, а не като отделни пиеси. Така „малките истории“ правят една голяма история.

В Пловдив Петър Славов представи албума си с Джон Елис − саксофон и бас кларинет, Лорънс Фийлдс − пиано и Марк Маклийн − ударни. И тримата са сред водещите джазмени на нюйоркската сцена. В албума има промяна в състава, тъй като Петър Славов го е записвал по различно време. Затова в записа на диска, на пианото е Ницан Гавриели от Израел, който също е джаз музикант от нюйоркската сцена. Предстои представянето на Little Stories в Ню Йорк, след което следва Южна Америка и Азия.

В момента Петър Славов е на турне в състава Flatbed Buggy на перкусионистта Руди Ройстън.



Снимки: Владислав Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15