Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Little Stories“ – дебютен албум на джаз музиканта Петър Славов-син

Контрабасистът Петър Славов е един от най-успешните джаз музиканти в САЩ и по-специално в Ню Йорк. Той е син на известния в близкото минало барабанист Петър Славов, добре познат от формации като „Джаза на оптимистите“, „Джаз фокус 65“, „Сребърните гривни“ и др. Детството на бъдещия басист е пропито от джаз музиката и оттам той следва естествения ход на съдбата, поемайки по стъпките на баща си.

През 1998 г. Петър Славов-син получава стипендия от музикалния колеж „Бъркли“ и заминава за Бостън. Малко след това е отличен от колежа за „изключително музикално майсторство“ и получава пълна стипендия. След завършване на образованието си там, той се установява в Ню Йорк. Свирил е на най-престижните световни джаз сцени. На Петото издание на джаз фестивала в Пловдив през ноември т.г. той представи своя дебютен авторски албум „Little Stories“ („Малки истории“).


Пиесите в него са десет и са свързани с лични преживявания от живота на автора. Тъгата от загубата на баща му, носталгията по дома след установяването в САЩ − това са някои от темите, превърнали се в музика.


Този албум исках да направя преди доста време. Но бях много зает край други музикални ангажименти и не можех да му обърна нужното внимание. Другата причина е, че не исках да правя компромисен албум. В днешни дни е трудно да се разчита финансово на лейбъли, тъй като и те самите се борят за своето оцеляване. Първоначално аз финансирах Little Stories, но намерих начин в крайна сметка той да стане факт. Пиша музика от много години, още преди да замина за САЩ. Във времето събрах доста материал и така реших, че следващата логическа стъпка е да го издам в албум.

Петър Славов е в САЩ вече двайсет години. За това време той е свирил с някои от най-големите джаз виртуози.

Преди няколко години бях много зает с различни групи на Джо Ловано – един от най-големите американски саксофонисти. Една от формациите му, в които свиря, се казва Us Five. Там аз заместих известната басистката Есперанса Спeлдинг. С тази и с останалите формации на Джо Ловано имах възможност да обиколя света – цяла Америка прекосихме, Европа, даже и до Грузия стигнахме. Така че посветих последните години в работа с този саксофонист. Преди това свирех с кубинеца Алфредо Родригес. Той е виртуоз на пианото, откритие на Куинси Джоунс. За албумаThe Invasion Parade на Алфредо Родригес получихме номинация за „Грами“. Свирих и в проект на самия Куинси Джоунс – Global Gumbo Project. Отделно свиря в още няколко постоянни формации. Щастлив съм, че живея в Ню Йорк, тъй като тук съм в „свещения град“ на съвременния джаз.

В Little Stories басистът използва струнен квартет, бас кларинет, акустична китара, има и пиеса само с контрабас. Албумът е много разнообразен като звучност и е добре да се слуша като едно многочастно произведение, а не като отделни пиеси. Така „малките истории“ правят една голяма история.

В Пловдив Петър Славов представи албума си с Джон Елис − саксофон и бас кларинет, Лорънс Фийлдс − пиано и Марк Маклийн − ударни. И тримата са сред водещите джазмени на нюйоркската сцена. В албума има промяна в състава, тъй като Петър Славов го е записвал по различно време. Затова в записа на диска, на пианото е Ницан Гавриели от Израел, който също е джаз музикант от нюйоркската сцена. Предстои представянето на Little Stories в Ню Йорк, след което следва Южна Америка и Азия.

В момента Петър Славов е на турне в състава Flatbed Buggy на перкусионистта Руди Ройстън.



Снимки: Владислав Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15