Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петвековен дъб стана „Дърво на годината“ в България

Снимка: bepf-bg.org

За десета поредна година определиха чрез гласуване българското дърво, което ще представя страната ни в конкурса „Европейско дърво на годината”, който приключва през пролетта на 2020г. с оповестяване на победителя в централата на Европейския парламент. Българският конкурс се нарича „Дърво с корен” и отговаря на стремежа на организаторите от фондация „ЕкоОбщност” да представят най-значимите и любими на българите дървета от различни краища на страната. Това не са непременно най-старите, най-високите или най-ценните и редки видове, а точно онези дървета, които събират и обединяват хората казват организаторите на конкурса. Точно такива са 24-те дървета, одобрени да се състезават за титлата „Дърво на годината“. Големият победител сред тях е дъб на 500 години от великотърновското Ново село. Той беше избран сред десетте финалисти, всеки от които има достойнства, за да продължи и следващите години да се състезава за титлата. Сред  дърветата от финалната селекция са черен бор от Смолян, вековен бук от Габровско, чинар от Гоце Делчев, много старо дърво чимшир от Казанлък и др. От общо 3000 подадени гласа за всички участници, вековният дъб от Ново село е получил1 073 гласа в периода за онлайн гласуване.

Кметът на Ново село Христо Христов изказа специална благодарност на младите хора и децата, които са били много активни в подкрепата си за стария дъб, когато разбрали, че той се състезава в конкурса.

Наградените в конкурса Дърво с корен – кметът Христо Христов и журналистката Дарина Арнаудова.


От няколко години следим този конкурс и искахме да участваме, но все отлагахме. Историята на стария дъб е интересна. Било е отдавна, но старото ни село се е намирало на около 2-3 км. от сегашното си местоположение. Било е на отбива по пътя между Севлиево и Велико Търново. Край селото е минавал много оживен път, свързващ Свищов /на Дунава/ и Константинопол и затова домовете на нашите прадеди са били подложени на грабежи от разбойници. Мястото, където сега е селото ни, тогава е било гъста дъбова гора и блата. Най-смела се оказала една жена, която пренася дома си в гората. Лека-полека и другите хора отиват при нея, а с течение на времето от дъбовата гора остава само този дъб. Той до ден днешен е единственият запазил се свидетел на събитията отпреди 270 и повече години. Преди няколко години посадихме младо дъбово дърво в непосредствена близост до „стареца“. Идеята ни беше да може, докато още е жив старият дъб и пази историята под кората си, да я предаде на младото дърво. Така искаме да завещаем на идните поколения това дърво, символ на селото ни и на цялата общност, която трябва да продължи да живее сплотено и в сговор, както е било винаги. Благодаря на фондация ЕкоОбщност за тази награда! В наше лице те имат приятели и партньори, защото каузата е много ценна и си заслужава да се работи за нея.

Практическата полза за дървото победител е, че то ще получи експертна диагностика от специалисти в Асоциацията на арбористите в България. Те ще дадат своите препоръки за по-добра грижа при опазването му. А в момента млади и стари в селото се готвят за Коледно празненство, пак около достолепния дъб. Там с фолклорна програма ще предизвикат коледния дух и доброто настроение, подаръци ще има за най-малките, а така и идеята за „дърво с корен” ще дава щедър плод и в бъдеще.

Снимка: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39