Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Павликени почете Никола Гюзелев с постоянна експозиция

Снимка: pavlikeni.bg

Световноизвестният български оперен певец Никола Гюзелев е почитан от обществеността в родния си град. Историческият музей в Павликени създаде постоянна изложба с негови лични вещи.

Получил световно признание за своя музикален талант, Гюзелев всъщност е завършил живопис в Художествената академия в София и до последно създаваше картини. Затова и Музеят представя в експозицията последната палитра, която е използвал, както и цигулката, на която е свирил той, но и неговият баща.

Експонатите са получени като дарение през лятото, когато бе открита изложба от 8 портрета на Никола Гюзелев със сценични костюми и в роли, които той е пресъздавал на оперните сцени. Сред представените сега ценности има архивни документи, книги, снимки от гостувания на певеца в родния му град. В местното читалище, той се качва за първи път на сцена и пее пред публика.

За специалното събитие в Павликени гостуваха съпругата му Анна Мария Гюзелева, председател на Фондация „Никола Гюзелев“, както и дъщеря му – Адриана Гюзелева. От 2016 година Общината е съорганизатор на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Творци от пет държави се събират в Русе на интердисциплинарен фестивал

Писатели и хореографи от България, Венецуела, Литва, Турция и Франция ще се включат в третото издание на международния интердисциплинарен фестивал Leap Off Page, който ще се състои от днес до 6 октомври в Русе, съобщиха организаторите от фондация..

публикувано на 30.09.24 в 07:00

Филмовият фестивал Sofia DocuMental ни призовава да излезем от балона

“Излез от балона” е мотото на Sofia DocuMental – първият международен фестивал у нас за художествено документално кино с фокус върху човешките права, който ще бъде официално открит днес в София и ще продължи до 6 октомври. В програмата на фестивала са..

публикувано на 30.09.24 в 06:00

Читалището в Разлог празнува 115 години с "Разходка в миналото"

Българското читалище е уникална институция, която съхранява духовността и традициите на народа ни в продължение на столетия. "Едва" 115 години чества Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г.". По този повод на 30 септември на площада в..

публикувано на 29.09.24 в 10:05