Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Павликени почете Никола Гюзелев с постоянна експозиция

Снимка: pavlikeni.bg

Световноизвестният български оперен певец Никола Гюзелев е почитан от обществеността в родния си град. Историческият музей в Павликени създаде постоянна изложба с негови лични вещи.

Получил световно признание за своя музикален талант, Гюзелев всъщност е завършил живопис в Художествената академия в София и до последно създаваше картини. Затова и Музеят представя в експозицията последната палитра, която е използвал, както и цигулката, на която е свирил той, но и неговият баща.

Експонатите са получени като дарение през лятото, когато бе открита изложба от 8 портрета на Никола Гюзелев със сценични костюми и в роли, които той е пресъздавал на оперните сцени. Сред представените сега ценности има архивни документи, книги, снимки от гостувания на певеца в родния му град. В местното читалище, той се качва за първи път на сцена и пее пред публика.

За специалното събитие в Павликени гостуваха съпругата му Анна Мария Гюзелева, председател на Фондация „Никола Гюзелев“, както и дъщеря му – Адриана Гюзелева. От 2016 година Общината е съорганизатор на ежегодните Международни награди в памет на Маестро Никола Гюзелев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10